Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Kāpēc Jēkabpilī jaunietis nogalināja savu vienaudzi

© Daiga Kalniņa

Bagātīgie grafīti zīmējumi uz tilta balstiem, kā arī nomītajā sniegā un ledū iesalušās, saņurcītās alkohola skārdenes liecina, ka vietā zem Jēkabpils tilta pār Daugavu, kur, domājams, 9. februārī vienaudzis nogalināja 13 gadus veco Jēkabpils 2. vidusskolas skolnieci Mariju, jaunieši mēguši uzturēties itin bieži.

Taču todien braucēji un gājēji ne redzēja, ne dzirdēja, ne nojauta, kas notiek zem tilta.

«Mūsu skolnieces Marijas traģisko zaudējumu ļoti pārdzīvojam mēs visi – gan bērni, gan skolotāji un vecāki. Pirmdien pirmās stundas laikā uz nogalinātās meitenes klasi dosies psihologs, lai runātu ar viņas klasesbiedriem. Tur izveidots arī piemiņas stūrītis ar Marijas fotogrāfiju, pie kuras deg sveces,» Neatkarīgajai stāsta Jēkabpils 2. vidusskolas direktors Aleksandrs Deinis.

Mājās neatgriežas

Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes (ZRP) Jēkabpils iecirkņa plašsaziņas līdzekļiem sniegtā informācija liecina, ka 10. februārī ap pulksten 10 tika saņemta informācija par to, ka 9. februārī Jēkabpilī no savas dzīvesvietas izgājusi 1999. gadā dzimusī Marija Golubeva un tajā nav atgriezusies. Tika uzsākta meitenes meklēšana. Ņemot vērā, ka pusaudzei noslieces uz klaiņošanu nav bijis, policija viņas meklēšanā iesaistīja plašus spēkus, arī zemessargus.

14. februārī uz sauszemes pie Daugavas tilta balstiem Marijas mirstīgās atliekas ar vardarbīgas nāves pazīmēm atraduši divi Jēkabpils iedzīvotāji. Konstatētie miesas bojājumi ļāva secināt, ka meitene tikusi nožņaugta. Ir uzsākts Kriminālprocess pēc Krimināllikuma 117. panta 12. punkta par slepkavību atbildību pastiprinošos apstākļos. Tajā pašā dienā ap pulksten 22.30 VP ZRP Jēkabpils iecirkņa kriminālpolicijas darbinieki sadarbībā ar VP Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes darbiniekiem pēc līķa atrašanas veica neatliekamās procesuālās darbības un operatīvos meklēšanas pasākumus. Neatliekamības kārtībā tika veiktas trīs sankcionētas kratīšanas, ko akceptējusi Jēkabpils rajona virsprokurore.

Aizdomās par mazgadīgās meitenes noslepkavošanu policija savā dzīvesvietā Jēkabpilī aizturējusi 1998. gadā dzimušu jaunieti.

Pilsēta šokēta

Nogalināto Mariju viņas skolasbiedri raksturo pozitīvi – bijusi izpalīdzīga, draudzīga. Daudzus gadus spēlējusi skolas pūtēju orķestrī. «Par notikušo ir šokēta visa pilsēta. Pārdzīvojam ļoti. Redzu meitenes skolā raudam. Viņas dodas pie skolas medicīnas māsas, prasot nomierinošus līdzekļus,» stāsta skolas direktors A. Deinis. Viņš piebilda, ka nezina, kura ir par slepkavību aizdomās turētā persona. Policijā šo informāciju pagaidām, kamēr notiek izmeklēšana, neatklāj ne nogalinātās ģimenei, ne skolai. Izvērtējot notikušo, A. Deinis jauniešiem iesaka vispirms domāt, ko dara, un nedzīvot, ņemot vērā instinktus, kas ne pie kā laba nenoved.

Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja priekšnieks Juris Staļgevičs informēja, ka meitene varētu būt nonāvēta jau pazušanas dienā – 9. februārī. Upura un aizturētā puiša attiecības J. Staļgevičs nevēlējās komentēt, norādot, ka to noskaidros izmeklēšanas laikā. Viņš uzsvēra, ka Marijai nebija noslieces uz klaiņošanu. Savukārt aizdomās turētais pusaudzis policijas redzeslokā iepriekš nav nonācis, kā arī nav no nelabvēlīgas ģimenes.

Bijuši pazīstami

Policijā informēja, ka Marija ar jaunieti iepriekš ir bijuši pazīstami. Izmeklēšanā noskaidrots, ka starp abiem jauniešiem sācies strīds, kura laikā puisis kļuvis agresīvs, un, visticamāk, meiteni nožņaudzis. Aizdomās par Jēkabpilī pazudušās 13 gadus vecās meitenes nogalināšanu aizturētajam jaunietim kā drošības līdzekli tiesa piemēroja apcietinājumu. Viņam veiks arī psihiatrisko ekspertīzi. Pašreizējie lietas materiāli liecina, ka noziegums pastrādāts turpat zem tilta balstiem. Tāpat policija ekspertīzē skaidros, vai noticis arī seksuāls noziegums, kā arī vai noziegums pastrādāts apreibinošu vielu ietekmē.

Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma (KL) 117. panta 12. punkta par slepkavību atbildību pastiprinošos apstākļos, tas ir, ja noslepkavots nepilngadīgais. Likumā par to kā sods paredzēts mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana uz laiku no desmit līdz 20 gadiem ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu. Tikmēr KL 65. panta 2. daļa noteic, ka brīvības atņemšanas soda laiks personai, kas izdarījusi sevišķi smagu noziegumu līdz 18 gadu vecumam, nedrīkst pārsniegt desmit gadus.