Svētkos ūdeņi paņem četras dzīvības

Līgo dienā Valsts policija (VP) noķērusi 95 iedzērušus transportlīdzekļu vadītājus – vairākums no viņiem bijuši velosipēdisti vai motorolleru stūrētāji. Reģistrēti arī 34 ceļu negadījumi – par laimi, neviena bojāgājušā nav.

23. jūnijā reidā pārbaudīts 8071 vadītājs. 95 pie stūres bija sēdušies alkohola reibumā: 25 autovadītāji, bet pārējie – velosipēdisti un motobraucēji. Svētkos reģistrēti 34 ceļa satiksmes negadījumi, kuros cietuši 13 cilvēki. Bojāgājušo nav, informē VP pārstāve Lita Juberte.

Viens no negadījumiem notika Rēzeknes–Daugavpils 98. kilometrā, kur 28 gadus veca sieviete, alkohola reibumā vadot automašīnu, netika galā ar tās vadību un uzbrauca ceļa zīmei. Gan Volkswagen Golf vadītāja, gan 26 gadus vecais pasažieris, kurš arī bijis alkohola reibumā, nogādāti slimnīcā, ziņo LETA.

Otrs lielākais negadījums noticis Ādažu novadā, aiz Gaujas tilta, kur, saduroties divām automašīnām, cietuši seši cilvēki, tai skaitā – mazi bērni. Ārstniecības iestādē nogādāta tikai viena no pasažierēm, bet bērni no slimnīcas atlaisti mājās.

Kā norāda VP, abiem autovadītājiem alkohola reibums nav konstatēts.

Līgo svētkos Tukuma novada Džūkstes pagastā, Kliģu ezerā, apgāžoties laivai, noslīcis 24 gadus vecs vīrietis. Arī jūrā pie Kolkas raga noticis līdzīgs gadījums, un bojā gājuši divi cilvēki. Bet Driksas upē Jelgavā atrasta noslīkusi 69 gadus veca sieviete.

Par negadījumu Kliģu ezerā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēmis telefona zvanu 23. jūnijā pulksten 22.43. «Viss notika pēc klasiska scenārija, kā to nevajag darīt: svētki, ūdens, pārgalvība, un laiva ar trim cilvēkiem apgāzās – divi izglābās līdz mūsu atbraukšanai, bet viens gāja bojā. Šodien ūdenslīdēji devās meklēt ūdeņos palikušo jauno vīrieti,» teica VUGD pārstāve Inga Vetere, ar nožēlu atzīstot, ka ir cilvēki, kuri nekad neieklausās atbildīgo dienestu brīdinājumos būt uzmanīgiem uz ūdeņiem.

Krasta apsardzes dienests ziņo par traģisku negadījumu Līgo dienā jūrā pie Kolkas raga, kur, apgāžoties diviem kajakiem, noslīkuši divi cilvēki: Serbijas pilsonis, un otrs, iespējams, Latvijas iedzīvotājs, informē LETA. Pārējos divus laivotājus izdevies glābt. Svētkos VUGD bijuši 69 izsaukumi, no tiem 34 – uz ugunsgrēkiem, 19 – uz glābšanas darbiem, bet 16 bija maldinoši. Svētkos deguši gan šķūnīši, gan mājas piebūve, riepas un zaru kaudzes. Viena no lielākajām ugunsnelaimēm notikusi Rīgā, Jaunciema gatvē, kur svētdien agri no rīta dedzis šķūnītis un mājas piebūve 80 kvadrātmetru platībā. Arī Engures novada Lapmežciemā Līgo naktī uguns izpostījusi šķūnīti 80 kvadrātmetru platībā.

Ugunsdzēsējiem nācies dzēst arī lielas zaru kaudzes Siguldā, Cīruļu ielā, Jelgavā, Bērzu ceļā, un Rucavas novada Dunikā, kur uguns no zaru kaudzes jau bija izpletusies apkārt esošajā zāle 100 kvadrātmetru platībā. Divos gadījumos bez uzraudzības degušas arī riepu kaudzes.

Latvijā

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi un iesniegusi saskaņošanai Solidaritātes iemaksas likumu, kas nosaka pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm, kā arī citu valstu kredītiestāžu filiālēm Latvijā veikt solidaritātes iemaksu.