"Latvenergo" tikai pēc traģēdijas aizmūrē caurumu transformatoru būdiņā

Desmit gadu vecs puika, ielienot transformatoru būdiņā Ventspilī, guvis smagu elektrotraumu. Pašlaik skaidro, vai tā nav bijusi Latvenergo nolaidība, jo, iespējams, būdiņā varējis pārāk viegli iekļūt.

Zēns bija ielīdis a/s Sadales tīkls piederošajā desmit kilovoltu transformatoru apakšstacijā. Uzņēmums un arī policija traktē, ka objektam nodarīts tīšs bojājums. Tiek pieļauts, ka zēns vēlējies iegūt metālu. Puika ar sejas, plaukstu un kāju apdegumiem nogādāts Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā. Traumatologs Māris Zirnis skaidro, ka pati lielākā problēma nav ārējie apdegumi, bet gan elektrotraumas daudz dziļākās un plašākās izpausmes, kas prasīs ilgstošu ārstēšanos. Lai atjaunotu plaukstu un pirkstu funkcijas, zēnam būs nepieciešamas vairākas operācijas. Šobrīd pat nav iespējams pateikt, kādas sekas zēna veselībai trauma radīs, jo elektrotraumu izpausmes parādās tikai pēc laika. Ārsts stāsta, ka elektrotraumas ir ļoti bīstamas, jo skar ne tikai ādu, bet visu ķermeni – arī nervus, asinsvadus un iekšējos orgānus.

Pēc pirmās palīdzības sniegšanas zēns pārvests uz Rīgas Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Apdegumu centru. Viņam tur jau veiktas vairākas operācijas. Slimnīcas pārstāve Elīna Neimane stāsta, ka bērns joprojām gandrīz nedēļu atrodas reanimācijas nodaļā. Viņa veselības stāvoklis ir grūts, bet stabils.

Uz vietējā laikraksta Ventas Balss redakciju zvanīja vairāki iedzīvotāji, apgalvojot, ka no ķieģeļiem būvētās transformatoru būdiņas sānos jau sen bijis caurums, pa kuru puikas varēja netraucēti iekļūt. Un tikai pēc nelaimes gadījuma Latvenergo cilvēki to aizmūrējuši. To Neatkarīgajai apstiprināja arī kāds vietējais, no kura mājas dārza pie būdas ir tieša piekļuve. Viņš parādīja, ka ēkas mūros pie pamatiem caurumi bijuši pat trīs vietās, viens bija lielāks, pa kuru puika arī ielīdis. Caurumi tur ir bijuši visus trīs gadus, kopš viņš tajā mājā sācis dzīvot. Vīrietis kategoriski nepiekrīt, ka puika būtu līdis zagt metālu, kā apgalvo Latvenergo. Puikas spēlējuši paslēpes – tā arī noslēpies, ar smagām sekām.

Latvenergo preses pārstāve Ilvija Līvmane skaidro, ka a/s Sadales tīkls regulāri apseko visas elektroietaises, lai novērstu draudu iespējamību sabiedrībai. Apakšstacijai pēc projekta ir paredzētas kabeļu šahtas, kuras tiek izmantotas noteiktos ekspluatācijas gadījumos, taču ikdienā tās nepiederīgām personām ir nepieejamas. Tikai veicot apzinātas mērķtiecīgas darbības, ir iespējams nesankcionēti iekļūt elektroietaises kabeļu šahtā. Arī Ventspils apakšstacijai šā gada janvārī veikta kārtējā pārbaude un durvju vai kabeļu kanālu defekti netika konstatēti. 20x70 centimetru lielā šahta bijusi norobežota ar ķieģeļiem. Savukārt, veicot apskati pēc negadījuma, secināts, ka šahtas kanāls ir bojāts un bez norobežojuma. Pēc negadījuma kabeļu šahta atkārtoti nostiprināta.

Ventspils iecirkņa Kārtības policijas priekšniece Sigita Stendere informē, ka pagaidām saistībā ar notikušo vēl nav izdarīti kādi secinājumi: «Svarīgākais, kas mums ir jānoskaidro, vai no vienas vai otras puses nav izdarīts noziedzīgs nodarījums.» Ir jāsagaida no slimnīcas zēns, lai varētu ar viņu aprunāties. Tiek gaidīti skaidrojumi arī no Sadales tīkliem.