Cietušais: Jēkabpils traģēdijas varēja nebūt

Zemgales apgabaltiesa turpina izskatīt Jēkabpils spēļu zāles aplaupītāju lietu, līdztekus tai – arī šīs grupas dalībnieku vecākas noziegumu epizodes. Viena no tām ir privātmājas aplaupīšana Tukumā, kurā figurē bijušie Tukuma policisti Deniss un Pāvels Hristoforidi.

Šonedēļ tiesa izskatīja vienu no epizodēm, kas notikusi 2010. gada 15. oktobra naktī Tukuma privātmājā, kamēr tās īpašnieki bija devušies atpūsties pie kāda paziņas. Kad viņi atgriezās mājās ap pieciem no rīta, viņus sagaidīja nepatīkams pārsteigums – zagļi bija izsituši logu, iekļuvuši ēkā un to apzaguši, radot ap 1800 latu lielus zaudējumus. Acīmredzot zagļus bija iekārdinājis fakts, ka nama saimnieks nodarbojas ar auto tirdzniecību un mājās varētu tikt glabātas lielākas naudas summas.

Kad īpašnieki konstatēja notikušo, viņi zvanījuši paziņam, pie kura tikko viesojušies, jo tas savulaik strādājis policijā par tiesu ekspertu un varējis sniegt padomu, kā rīkoties tālāk. Viņš tūlīt arī atbraucis uz notikuma vietu un izsaucis policiju. Izmeklēšanas gaitā atklājies, ka arī Pāvels Hristoforidi tajā vakarā ticis aicināts viesoties turpat, kur cietušie (viņi arī Pāvelu pazinuši). Taču, kā tiesas sēdē skaidroja ballītes rīkotājs, kurš savulaik arī strādājis Tukuma policijā un Pāvelam bijis labs paziņa – Hristoforidi atteicies no ielūguma, tikai palūdzis vienu pakalpojumu: kad abi mājas īpašnieki – vīrs un sieva – ieradīsies viesībās, lai padodot viņam ziņu. Lūgums arī ticis izpildīts, un mājastēvs telefoniski ziņojis, ka abi viesi ir klāt. Taču viņš nekādā ziņā neesot sasaistījis šo ziņu ar plānoto laupīšanu.

Tiesas sēdē gan šis liecinieks pinās savos apgalvojumos, ik pa laikam kaut ko aizmirstot un tad atceroties. Sākotnēji viņš paziņoja, ka par laupīšanu uzzinājis no Tukumā izplatītajām baumām, pēc tam tomēr atcerējās, ka naktī tiešām braucis pie aplaupītajiem. Tāpat viņam bija visai grūti atzīt, ka gluži labi pazinis Pāvelu, kurš pat savulaik palīdzējis remontēt māju un kam vēl palicis parādā par padarīto. Tieši ar parāda atdošanu bijušais Hristoforidi darbabiedrs pamatoja tikšanos ar Denisa sievu pēc tam, kad abus Hristoforidi apcietināja par piedalīšanos Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanā. To viņš pamatoja šādi: vai gan neesot vienalga – kuram no brāļiem atdot naudu?

Aplaupītās mājas īpašnieks atzina, ka tiesas sēdē, atklājusies tikai aisberga virsotne. Konkrētā epizode tikai apliecinot, ka bijušie policisti jutušies nesodāmi. «Ja viņi jau tad būtu apturēti, varbūt nesekotu Jēkabpils...» viņš secināja. n

***

Uzziņa

Apsūdzētās personas:

bijušie Tukuma policisti Deniss un Pāvels Hristoforidi,

vienības Alfa darbinieki Leonīds Koņuhovs un Arvo Žagars,

privātpersona Staņislavs Babelis

Staņislavu Berkulu un Edgaru Paruškinu ar Jēkabpils spēļu zāles aplaupītājiem saista vecākas noziegumu epizodes

Skatītās lietas:

Jēkabpils spēļu zāles bruņota aplaupīšana 2011. gada 25. janvārī

Juveliera aplaupīšana Tukumā 2009. gada 9. februārī

Uzņēmēja ģimenes aplaupīšana 2009. gadā

Privātmājas aplaupīšana Tukumā 2010. gada 15. oktobrī

Kukuļošanas lieta 2009. gadā – par 70 latu pieprasīšanu no autovadītāja

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais