Narkokurjeri pelna no 2000 līdz 4000 latiem

© Scanpix

Policija pērn pie kriminālatbildības saukusi apmēram 70 narkotiku kurjerus no Latvijas, taču tie ir tikai oficiālie dati; patiesais skaits varētu būt mērāms vairākos simtos. Nelegālā narkotiku pārvadāšana Latvijā palielinās, jo nelegālajā biznesā aizvien vairāk iesaistās maznodrošināti Latvijas iedzīvotāji, arī no Latgales, kas cer uz vieglu 2000 līdz 4000 latu peļņu.

Viens no tranzīta centriem ir arī Rīga. To apstiprina šonedēļ Rīgas lidostā notikusī Latīņamerikas narkokurjera notveršana, kas uz Latviju savā kuņģī pārvedis rekorddaudz kokaīna – vairāk par puskilogramu.

«Lai gan kurjers bija ārzemnieks, Latvijā viņu noteikti gaidīja līdzdalībnieki,» Neatkarīgajai saka Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes priekšnieks Edijs Ceipe. Policija turpina izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kam un kādos apstākļos bija jānodod kokaīns. Pēc policijas amatpersonas teiktā, par 61 kokaīna kapsulu, katru divu centimetru diametrā, pārvešanu latīņamerikānim draud 15 gadu cietumsods. «Iedzīvotāju ekonomiskās problēmas veicina narkotiku pārvadāšanas biznesu. Turklāt narkotiku biznesa jauniņie neapzinās, ka ārzemēs sods var būt daudz bargāks,» saka E. Ceipe. Piemēram, Japānā narkotiku kurjerus var sodīt pat ar nāvi. Kāds Latvijas narkokurjers, kas notverts Japānā, pēc policijas rīcībā esošajām ziņām, lūdzis sevi izdot Latvijai.

Policija informē, ka dažādās valstīs aiz restēm esošo Latvijas valstspiederīgo vecums ir no 18 līdz 40 gadiem, kuri pārsvarā ir no Vidzemes. Kurjerus galvenokārt meklē paziņu vidū, daļa no viņiem nonākuši naudas grūtībās. Tie narkotikas pārvadā vai nu savā ķermenī – kuņģī, vai arī bagāžā, lidojot ar lidmašīnu. Pagājušajā gadā, izšķīstot lielam daudzumam narkotiku ķermenī, miruši trīs narkokurjeri no Latvijas. Neatkarīgā rakstīja par dobelnieku Edgaru Riekstu, kas nomira Azoru salās Portugālē no narkotiku pārdozēšanas, jo kā kurjers savā kuņģī veda lielu daudzuma kokaīna.

«Jauni cilvēki, kas tikko beiguši vidusskolu, uzreiz par narkokurjeriem nekļūst,» uzskata Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainārs Latkovskis, kura vadītā komisija tieši trešdien pievērsās narkotiku jautājumam. Deputāts uzskata, ka varētu līdzēt izglītojošas kampaņas.

Iekšlietu ministrija (IeM) gan risinājumu meklē citur. «Skaudrā pieredze liek secināt, ka gandrīz vienīgais efektīvais līdzeklis ir bargie sodi. Ja jauns cilvēks uzzinās, ka blakus pilsētā narkotiku kurjers nonācis Bolīvijas cietumā, tas liks aizdomāties,» atzīst IeM speciālists Jānis Bekmanis.

Tādējādi izplatīta kļuvusi narkotiku pamēģināšana mazās devās, sastādot jau 46% no visiem kriminālprocesiem par narkotiku lietošanu un glabāšanu.

Latvijā

Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis šogad septembra beigās bija 5,1% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā augusta beigās, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) publiskotā informācija.

Svarīgākais