Degvielas cenai sasniedzot lata robežu, var pieaugt kontrabandas riski

Ja Latvijā populārāko degvielu ‒ 95.benzīna un dīzeļdegvielas ‒ cena sasniegs simbolisko lata robežu, tas varētu vairot autovadītāju vēlēšanos iegādāties lētāko kontrabandas degvielu un līdz ar to var palielināties degvielas kontrabandas risks, aģentūrai BNS atzina Muitas kriminālpārvaldes šefs Edijs Ceipe.

"Tas vairos vēlmi iegādāties lētāku degvielu. Pašlaik tas, ko mēs varam secināt, ir no preses, ka samazinās cilvēku tendence pārvietoties personīgajos transportlīdzekļos, bet izvēlēties sabiedrisko transportu vai braukt ar velosipēdu. Tas ir indikators, ka cenai ir sava nozīme. Ja būs šis piedāvājums iegādāties lētāk, [kontrabandas] risks, protams, pieaug vairākkārtīgi," aģentūrai BNS sacīja Ceipe.

Runājot par kontrabandas tendencēm šogad, Ceipe uzsvēra ‒ kamēr Latvijā akcīzes preču cenas atšķirsies ar šo preču cenu Austrumu kaimiņvalstīs, tikmēr vienmēr kādam būs vēlēšanās nopelnīt.

"Kamēr akcizētajām precēm būs cenu starpība starp Latvijas kaimiņvalstīm un mums, tikmēr vienmēr kādam būs vēlme no šīs cenu starpības nopelnīt. Tas faktiski ir kontrabandas veicēju mērķis, un īpaši blakus esošās valstis to visu vairo. Taču arī visā pārējā Eiropā ir mērķis gūt peļņu. Kamēr Latvijā būs situācija, ka pirktspēja veicinās pieprasījumu pēc lētākas produkcijas, tikmēr būs pieprasījums, un, kamēr būs pieprasījums, būs piedāvājums," klāstīja Ceipe.

Viņš uzskata, ka kontrabandas samazināšanā valstiski būtu jāstrādā divos virzienos ‒ samazinot pieprasījumu, proti, ceļot labklājību un tādējādi samazinot vēlmi iegādāties un atbalstīt kontrabandas preces un izvēršot cīņu pret kontrabandas veicējiem.

Ceipe pagaidām neņemas spriest, vai 1.janvārī spēkā stājušies akcizēto preču pārvietošanas ierobežojumi, kas izraisījuši Latgales iedzīvotāju asu reakciju, ir sevi attaisnojuši, jo ir pagājis tikai mēnesis, lai izdarītu secinājumus. "To pēc viena mēneša ir grūti spriest, arī Degvielas tirgotāju asociācijas aprēķini vēl nav tik rezultatīvi, lai varētu izdarīt secinājumus. To varēs spriest ilgākā laika periodā. Iespējams, ātrāk nekā gada izteiksmē, kad būs pirmie pārskati par akcīzes nodokļa ieņēmumiem, kad būs pirmie secinājumi par legālajam patēriņam nodotajiem naftas produktiem benzīntankos kopumā Latvijā un īpaši Latgalē," paskaidroja Muitas kriminālpārvaldes šefs.

Ceipe sprieda, ka lielākais efekts būs manāms tad, kad šādiem ierobežojumiem pievienosies Igaunija, jo daļa Latvijas iedzīvotāju uz Krieviju pēc lētākajām akcīzes precēm brauc caur Igauniju. Kaimiņvalsts amatpersonas nesenā tikšanās reizē Latvijas kolēģiem apstiprinājušas, ka plāno domāt par šādu ierobežojumu ieviešanu. "Igauņi ir pamanījuši tendenci, ka degvielas vedēji robežas šķērsotāji pašlaik pārmetušies uz Igaunijas robežu," norādīja Ceipe.

Jau vēstīts, ka 98.benzīna cena 7.februārī "Latvija Statoil" degvielas uzpildes stacijās Rīgā pārsniedza lata robežu. Patlaban 95.benzīns "Latvija Statoil" pilna servisa degvielas uzpildes stacijās maksā 98,9 santīmus litrā, bet dīzeļdegvielas cena nav mainīta, un tā joprojām ir nopērkama par 97,9 santīmiem litrā.

Savukārt "Neste Latvija" automātiskajās degvielas uzpildes stacijās 95.benzīns pēc cenu palielināšanas maksā 97,7 santīmus litrā, bet dīzeļdegviela joprojām nopērkama par 96,7 santīmiem litrā.

Latvijas tiesību aizsardzības iestādes kopā pagājušajā gadā no nelikumīgas aprites ir izņēmušas 116,7 miljonus cigarešu, 420 tonnas degvielas un 196,5 tūkstošus litru dažādu alkoholisku dzērienu, tādējādi valsts budžetam novēršot kaitējumu par gandrīz 16,9 miljoniem latu.

Svarīgākais