Pērn no aprites izņemti 116 miljoni nelagālo cigarešu, 420 tonnas degvielas un 196000 litru alkohola

Visas Latvijas tiesību aizsardzības iestādes kopā pagājušajā gadā no nelikumīgas aprites ir izņēmušas 116,7 miljonus cigarešu, 420 tonnas degvielas un 196,5 tūkstošus litru dažādu alkoholisku dzērienu, tādējādi valsts budžetam novēršot kaitējumu par gandrīz 16,9 miljoniem latu.

To trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas kopsēdē ar Budžeta un finanšu komisiju pastāstīja Muitas kriminālpārvaldes direktors Edijs Ceipe, iepazīstinot deputātus ar kontrabandas apkarošanas dienestu darba rezultātiem par pagājušo gadu.

Pērn ir palielinājies visu likumpārkāpumu ietvaros izņemto akcīzes preču – cigarešu, naftas produktu un alkohola – apmērs.

Par konstatētajiem cigarešu kontrabandas gadījumiem Valsts ieņēmumu dienests un Valsts robežsardze 2011.gadā ir sākuši 130 kriminālprocesu un sastādījuši 1165 administratīvo pārkāpumu protokolus. Cigarešu jomā valsts budžetam novērsts kaitējums aptuveni 15,6 miljonu latu apmērā. Pagājušajā gadā atsavinātas arī 5,9 tonnas kontrabandas tabakas, no kuras būtu iespējams izgatavot 8,4 miljonus cigarešu.

Par konstatētajiem vai iespējamiem degvielas kontrabandas gadījumiem abas jau pieminētās struktūras pērn ir sākušas desmit kriminālprocesu un sastādījušas 112 protokolu. Valsts budžetam novērsts kaitējums aptuveni 280 tūkstošu latu apmērā.

Par konstatētajiem vai iespējamiem pārkāpumiem alkohola apritē VID un robežsardze ir sākuši 11 kriminālprocesu un sastādījuši 46 protokolus. Valsts budžetam novērsts kaitējums aptuveni 983 tūkstošu latu apmērā.

Attiecībā uz alkoholu lielākā daļa likumpārkāpumu ir izdarīti iekšzemē, uz valsts ārējās robežas ir konstatēti tikai 7% no visiem likumpārkāpumiem.

Kopējā akcīzes nodokļa ieņēmumu plāna izpilde ir nodrošināta 101,2% apmērā jeb par 5,28 miljoniem latu vairāk, nekā plānots. Akcīzes nodokļa ieņēmumiem 2011.gadā pret 2010.gadu ir pozitīva dinamikas tendence – iekasēts par 5,1% jeb 23,46 miljoniem latu vairāk.

Svarīgākais