62 "Mego" darbiniekiem atklāti viltoti ieraksti medicīniskajās grāmatiņās

© F64 Photo Agency

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori, veicot pārtikas aprites uzņēmumu kontroli un pārbaudot ierakstus par obligātajām veselības pārbaudēm medicīniskajās grāmatiņās, atklājuši, ka pārtikas mazumtirgotājā "Mego" strādājošajiem 62 darbiniekiem ir viltoti ieraksti medicīniskajās grāmatiņās.

PVD Rīgas pilsētas pārvaldes inspektori atklāja, ka vienā "Mego" veikalā no 70 strādājošajiem darbiniekiem 62 bija viltoti ieraksti medicīniskajās grāmatiņās, turklāt ilgstošu laiku – vismaz trīs gadus. Šajā "Mego" veikalā gatavo kulinārijas un gaļas produktu izstrādājumus izplatīšanai visā valsts teritorijā.

Dienestā paskaidroja, ka, veicot pārtikas aprites uzņēmumu kontroli un pārbaudot ierakstus par obligātajām veselības pārbaudēm medicīniskajās grāmatiņās, inspektori secināja, ka daļa ierakstu ir aizdomīgi vai arī tie prasa papildu skaidrojumu.

PVD, pieprasot papildu skaidrojumus par obligātajām veselības pārbaudēm no dažādām ārstniecības iestādēm, saņēma rakstveida apliecinājumus par to, ka šādas pārbaudes nav veiktas, minētais ārsts nestrādā, kā arī to, ka zīmogi un paraksti ir viltoti. "Pārbaužu laikā satraukumu radīja tas, ka ārstus neapmeklē un veselības pārbaudes neveic bērnudārzu un skolu pārtikas blokos, kā arī dažos lielajos tirdzniecības uzņēmumos strādājošie," informēja PVD.

Informāciju par viltojumiem medicīniskajās grāmatiņās PVD nosūtījis Kriminālpolicijas pārvaldei un ir saņēmis atbildi, ka tiek sākts kriminālprocess. PVD aicināja pārtikas apritē iesaistītās personas rūpēties ne tikai par savu, bet galvenokārt par apkārtējo cilvēku veselību.

PVD ģenerāldirektors Māris Balodis uzsvēra, ka "šie pārtikas apritē iesaistītie darbinieki neapzinās, ka, nerūpējoties par savu veselību, rada reālus draudus patērētāju veselībai". Viņš piebilda, ka PVD, veicot pārbaudes pārtikas aprites uzņēmumos, turpmāk stingrāk pārbaudīs ierakstus medicīniskajās grāmatiņās.

Obligātās veselības pārbaudes pārtikas apritē iesaistītajiem jāveic vienreiz gadā.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.