Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Drošības policijai viens aizdomās turētais par ieroču darījuma organizēšanu Moldovā

Latvijas Drošības policija (DP) tur aizdomās vienu personu par ieroču darījuma organizēšanu Moldovā.

Latvijas Radio piektdienas vakarā ziņoja, ka mīklainais ieroču darījums starp Moldovu un Armēniju noticis pagājušā gada septembrī – ar diviem lidmašīnu reisiem no vienas valsts uz otru nogādāja artilērijas un pretraķešu sistēmas – pēc Moldovas amatpersonu teiktā, tās bija novecojušas.

Puses noliegušas, ka bruņojumu izmantos kaujas vajadzībām, bet apgalvoja, ka tas nepieciešams mācībām, taču Armēnijas apgādāšana ar ieročiem izsauca asu Azerbaidžānas nosodījumu senā abu valstu konflikta dēļ par Kalnu Karabahas reģionu.

Vietējie mediji drīz atklājuši, ka bruņojums nemaz nebija novecojis, bet bija viens no vērtīgākajiem Moldovas armijas arsenālā. Politiķi sāka izmeklēšanu, un amatu zaudēja armijas komandieris.

No Moldovas pienāca ziņas, ka ieroču pārvešanā iesaistīts uzņēmums no Latvijas "Latspeceksports", taču neviena no Latvijas kompānijām nebija saņēmusi licenci šādam darījumam, apliecināja Ārlietu ministrijā.

Latvija solījusi Azerbaidžānai lietu izmeklēt, un tagad iepriekš klusējusī DP atklājusi, ka par darījumu ierosināts kriminālprocess pēc vairākiem pantiem – par starptautisko organizāciju noteikto sankciju pārkāpšanu, par stratēģiskās nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpšanu un šaujamieroču glabāšanu. Par to draud līdz desmit gadiem cietumā.

DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa pastāstīja, ka aizdomās turētā statuss piemērots vienai personai, kurai noteikts ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

"Kriminālprocesa ietvaros DP ir veikusi vairāk nekā desmit kratīšanu, nosūtīti tiesiskās palīdzības lūgumi uz Moldovu, Ukrainu un Armēniju, kā arī DP darbinieki, izmeklēšanas darbības veicot, ir pabijuši arī Moldovā tiesiskās palīdzības lūguma izpildes ietvaros. Izmeklēšanas darbību veikšanā ir svarīgi saņemt šīs atbildes no ārvalstīm," norādījusi Apse-Krūmiņa.

"Latspeceksporta" vienīgais īpašnieks Ivo Antons Latvijas Radio nav atklājis, vai viņš ir aizdomās turētais kriminālprocesā. Pērn Latvijas Radio Antons noliedzis viņam piederošās firmas saistību ar Moldovas ieroču darījumu un apgalvojis, ka tā ir pataisīta par grēkāzi.

Antons paskaidrojis, ka viņa uzņēmums prasījis licenci citam ieroču darījumam, neko sīkāk nepaskaidrojot.

TV3 raidījums "Nekā personīga" pērn vēstīja, ka raidījuma rīcībā nonācis pierādījums tam, ka kompānija "Latspeckesports", kas bija parakstījusi līgumu ar Moldovas Aizsardzības ministriju par ieroču iegādi, bijusi tikai izkārtne. Moldovā notikušo sarunu protokols par ieroču iegādi liecina, ka pārrunas risinājuši Konstantīns Solduha un Mihails Feofemovs. Pirmais tiek minēts kā īstenais darījuma organizators.

Solduham pieder kompānija "KS-Avia", kas nodarbojas ar avio pārvadājumiem un lidmašīnu rezerves daļu tirdzniecību. "KS-Avia" pieder 50 procenti uzņēmumā "Tukuma Airport", kā mērķis ir attīstīt Tukuma lidlauku, no kura nākotnē varētu lidot zemo cenu aviokompānijas.