Daugavpils policija bezspēcīga pret kontrabandas cigarešu tirgotājiem

Daugavpils autoostā apkārtējo acu priekšā čigānu tautības sievietes tirgo kontrabandas cigaretes. Viņas nekaunīgi uzbāžas garāmgājējiem ar piedāvājumu iegādāties Krievijā iepirkto kontrabandu.

Daugavpils policija ir bezspēcīga cīņā ar čigānu tautības cigarešu pārdevējām, par ko liecina fakts, ka viņas brīvi turpina savu biznesu jau vairāku gadu garumā.

„Kontrabandas cigarešu pārdevējas tiek sauktas pie Administratīvās atbildības un tiek sastādīti protokoli, bet ar tiem jau nenobiedēsi,” informē Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes inspektore Anastasija Laizāne.

Aizvadītajā gadā Daugavpilī sastādīti 575 protokoli pēc Administratīvā pārkāpuma kodeksa 169.3. panta „Ar akcīzes nodokli apliekamo preču aprites noteikumu pārkāpšana”. Panta sankcija nosaka no 50 līdz 500 latiem lielu naudas sodu (reāli naudas soda summu svārstās no 50 līdz 150 latiem). Pārsvarā sodi netiek apmaksāti. Ja mēneša laikā sodu neapmaksā, lieta pāriet tiesas izpildītāja kompetencē, tad kontrolē un piedzen soda nomaksu iespēju robežās, informē Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes inspektore Anastasija Laizāne.

Pavisam 2011.gadā Daugavpils Kārtības policija ir konfiscējusi 245 460 nelegālās cigaretes (12 273 paciņas). No tām aptuveni 10 000 cigaretes (500 paciņas) bija konfiscētas autoostas pārdevējām. Kontrabandas cigaretes tur tirgo aptuveni 12-15 sievietes, pārdienām mainoties.

„Tā kā diskriminācija mūsu valstī nav atļauta, mēs kā valsts iestāde nevaram atbildēt par sieviešu tautības piederību. Arī administratīvā pārkāpuma protokolā pārkāpēja tautība netiek rakstīta,” ziņo A.Laizāne.

Viņa apgalvo, ka nav iespējas objektīvi izvērtēt šīs nelegālās tirdzniecības novēršanas iespējamību. „Policija darbojās likumā noteiktajā kārtībā. Mums nav tiesību komentēt likuma nepilnības.”

Svarīgākais