Turpina pieaugt narkokurjeru skaits

Pērn Latvijas valstspiederīgie ārvalstīs izdarījuši mazāk pārkāpumu un noziegumu, salīdzinot ar 2010.gadu, taču statistika nav iepriecinoša par narkokurjeriem – to skaits pērn arvien pieaudzis.

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis žurnālistiem trešdien, informējot par konsulārajiem jautājumiem, pavēstīja, ka 2011.gadā ĀM Konsulārais departaments saņēmis informāciju par 269 ārvalstīs aizturētiem valstspiederīgajiem. Salīdzinājumam 2010.gadā ārvalstīs aizturēts 431 tautietis.

Visvairāk valstspiederīgo aizturēti Spānijā – 42, Vācijā – 40 un Krievijā – 29. Salīdzinājumam 2010.gadā vairāk aizturēto bija Lielbritānijā – 167, Krievijā – 35 un Vācijā – 33.

Teikmanis gan norādīja, ka šī statistika nav precīza, jo ne visas personas vēlas paziņot par to Latvijas konsulārajām iestādēm.

Visbiežākie aizturēšanas iemesli ārvalstīs ir laupīšanas vai zādzības, ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumi, krāpnieciskas darbības ar finanšu līdzekļiem, imigrācijas likuma pārkāpumi, piemēram, viltotas pases, nelegāla robežas šķērsošana, kontrabanda, kā arī sīkais huligānisms.

Diemžēl turpina pieaugt to Latvijas valstspiederīgo skaits, kuri aizturēti vai notiesāti par narkotisko vielu transportēšanu, izgatavošanu, realizāciju vai glabāšanu. 2011.gadā tādu bija 71, 2010.gadā – 55. Pēc Teikmaņa domām, tas ir jūtams pieaugums. Turklāt pērn narkotiku pārvadāšana maksājusi triju jaunu vīriešu – 22, 26 un 32 gadus vecu – dzīvību.

"Var tikai nožēlot, ka jauni cilvēki iesaistās un neapzinās sekas par šo bīstamo biznesu," atzina Teikmanis.

Pārsvarā šajā noziegumā iesaistās jauni cilvēki – vidējais vecums ir 29 gadi, kā arī cilvēki no maznodrošinātām ģimenēm, ar nevienmērīgiem ienākumiem, vidējo izglītību, viņiem ir tieksme lietot dažādas apreibinošas vielas, pastāstīja valsts sekretārs.

Pērn visvairāk par narkotikām aizturēti valstspiederīgie Spānijā – 14, Argentīnā – 8, Krievijā – 5, Ekvadorā, Francijā, Zviedrijā, Lielbritānijā – 4, Japānā – trīs.

Savukārt dažādu valstu cietumos sēž 45 Latvijas valstspiederīgie.