Patversmē Līčos pēc suņu uzbrukuma sievietei uz pusi pieaudzis ievesto dzīvnieku skaits

Janvārī Rīgas pilsētas dzīvnieku patversmē nonākuši 70 suņi, kas ir gandrīz uz pusi vairāk nekā citos mēnešos. Patversmes darbinieki to skaidro ar ažiotāžu, kuru izraisīja 19.janvāra gadījums, ka pēc suņu uzbrukuma dzīvību Šampēterī zaudēja sētniece.

Saņemto zvanu skaits ir pieaudzis vēl krasāk. Ja parasti patversme saņem 20 zvanu dienā par klaiņojošiem dzīvniekiem, tad tagad tādu ir 200. Finansējums patversmei neesot tik liels, lai izbrauktu uz visiem šiem izsaukumiem, tomēr patversmes vadītāja Zanda Bērziņa arī aicināja cilvēkus izvērtēt, vai uzreiz par to jāziņo suņu ķērājiem.

"No Šampētera dzīvnieku ķērāji ieveduši divus suņus, taču saimnieki tiem ir atnākuši pakaļ. Tagad ažiotāža ir tāda, ka par jebkuru suni, kas nav pieskatīts, cilvēki zvana un ziņo, bet reizēm ir jāizvērtē, vai jāziņo arī par kaimiņa suni. Piemēram, mums atveda trīs pūdelīšus," pastāstīja patversmes vadītāja Bērziņa.

Patversme var uzņemt katru mēnesi 40 lielo suņu un 40 kucēnu, bet šomēness patversmē nonākuši 70 lielie suņi un desmit kucēni. No janvārī ievestajiem suņiem pakaļ dzīvniekiem atnākuši 26 saimnieki. Neviens suns agresivitātes dēļ nav iemidzināts.

Bērziņa norādīja, ka klaiņojošo suņu, kas dzimuši uz ielas, ir trīs līdz pieci procenti, pārējie ir cilvēku audzināti suņi, bet tos neuzrauga.

"Gada laikā mums no šā rajona [Šampētera] nav bijuši izsaukumi par klaiņojošiem suņiem. Tie ir palaisti brīvībā nepieskatīti saimnieka suņi," sacīja Bērziņa.

Jau ziņots, ka ekspertīze atzinusi, ka Šampēterī atrastā sētniece mirusi pēc suņu uzbrukuma. "Eksperta atzinums liecināja, ka starp sievietes nāvi un suņu uzbrukumu cēloņsakarība pastāv," teikts policijas paziņojumā.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvalde aģentūru BNS informēja, ka uzreiz pēc traģiskā notikuma policisti noskaidroja vairākus lieciniekus, kuri bija redzējuši suņus, kas uzbruka sievietei. Tajā pašā dienā policisti arī pārbaudīja blakus esošo rūpniecisko teritoriju un tajā esošos sešus sargsuņus. Taču aculiecinieki atzina, ka šie suņi nav bijuši uzbrucēji.

Vēlāk, kad sabiedrībā izplatījās informācija, ka sargsuņi ir likvidēti, Rīgas policisti teritoriju pārbaudīja vēlreiz, un izrādījās, ka tās bijušas baumas – suņi joprojām atradās teritorijā.

Sētnieci saplosījušie suņi joprojām nav noķerti.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais