Vairākiem latviešu narkokurjeriem draud nāves sods

Valsts policija ilgstošas starptautiskas operācijas laikā aizturējusi starptautiska grupējuma dalībniekus – trīs Latvijas iedzīvotājus, kuri organizējuši narkokurjeru vervēšanu, kā arī nosūtījuši viņus narkotiku kontrabandas veikšanai, ceturtdien žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes priekšnieks Uģis Araks.

Pagājušā gada decembrī un šā gada janvārī Latvijā aizturētie vervētāji ir tikai daļa no lielāka starptautiska grupējuma.

Grupējums nodarbojās ar narkotiku kontrabandu un tās organizēšanu no Dienvidamerikas uz Eiropas valstīm, iesaistot narkotiku pārvadāšanā Latvijas valsts piederīgos. Aizturētā trijotne dzimusi 1978. un 1977.gadā.

Kopumā, operācijā sadarbojoties dažādu valstu likumsargiem, vairākās valstīs aizturētas vairāk nekā desmit personas, tostarp jau pieminētie trīs Latvijas iedzīvotāji. No nelikumīgas aprites izņemti vairāki desmiti kilogramu kokaīna un heroīna. Narkotiku cena starptautiskajā tirgū ir dažāda, taču Araks lēsa, ka atsavinātās vielas ir vairākus simtus tūkstošus latu vērtas.

Narkotiku kontrabanda un tās organizēšana notikusi no Dienvidamerikas uz Eiropu. Tiesībsargājošo iestāžu rīcībā esošā informācija liecina, ka starptautiskā rūpala organizētāji ir no Āfrikas.

Grupējums ar narkotiku kontrabandu nodarbojās kopš 2009.gada. Šo gadu laikā Latvijā savervēti vairāki desmiti kurjeru, no kuriem apmēram 20 ir aizturēti ārvalstīs un jau atrodas cietumā. Pārsvarā savervētie bijuši no Vidzemes, vecumā no 18 līdz 40 gadiem. Vervētāji par vienu potenciālo kurjeru saņēma 500 eiro, bet kurjeriem piedāvāti 2000 līdz 3000 eiro.

Vervētāji potenciālajiem kurjeriem piedāvājuši labas peļņas iespējas īsā laikā un drošus darījuma nosacījumus, bet nepakļaušanās gadījumā grupējuma pārstāvji izteica draudus. Vervētāji kurjerus meklēja paziņu lokā, un tie bijuši gan studenti, gan strādnieki, kuri acīmredzot, saasinoties ekonomiskajai situācijai, bijuši spiesti piedalīties rūpalā.

Daudzi latvieši, kas piekrituši sadarboties, šo gadu laikā nokļuvuši ļoti smagos apstākļos ārvalstu cietumos, tostarp Dienvidamerikā, pastāstīja Araks. Daļai no viņiem draud nāvessodu.

Kurjeri narkotikas pārvadājuši divos veidos – bagāžā un narkotikas norijot. Lai arī bijuši gadījumi, ka narkotikas kuņģī izšķīst, šajā lietā neviens letāls gadījums nav bijis. Taču kopumā pērn, šādi pārvadājot narkotikas, miruši trīs Latvijas iedzīvotāji.