Tiesa izskatīs mātes prasību saistībā ar policista aiz neuzmanības nošautu vīrieti

Augstākās tiesas Civillietu tiesu palāta otrdien izskatīs mātes Svetlanas Opļetinas prasību pret Valsts policiju par nodarītajiem zaudējumiem un morālo kaitējumu saistībā ar viņas dēla nonāvēšanu aiz neuzmanības, informēja tiesā.

Administratīvā rajona tiesa 2010.gada 9.februāra spriedumā atzina, ka policists Genadijs Ivanovs, kurš iesaistījās kautiņa izšķiršanā, pieļāvis noziedzīgu nevērību un atzīts par vainīgu nonāvēšanā aiz neuzmanības. Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa prasību apmierināja daļēji un piedzina no valsts Iekšlietu ministrijas Valsts policijas personā zaudējumus 1011 latu apmērā un morālā kaitējuma atlīdzinājumu 20 tūkstošu latu apmērā.

Apelācijas sūdzību par pirmās instances tiesas spriedumu iesniedza Iekšlietu ministrija, bet pretapelācijas sūdzību – prasītāja.

Jau vēstīts, ka Opļetinas prasība, kurā sieviete par morālo kaitējumu no Valsts policijas vēlējās piedzīt 155 tūkstošus latu, apmierināta daļēji.

Bojāgājušā māte prasībā norāda, ka krimināllietas, kurā par viņas dēla nošaušanu tiesāts policijas kapteinis Ivanovs, izskatīšanas laikā viņai nebija iespējas izmantot tiesības saņemt kompensāciju, tāpēc par nodarīto kaitējumu viņa vēršas civiltiesiskā ceļā.

Prasību pret policiju sieviete pamato ar to, ka dēla nogalināšanas brīdī Ivanovs bija policists, kurš pildīja likumā uzlikto pienākumu – veikt iespējamos pasākumus, lai novērstu likumpārkāpumu. Turklāt, ja kāds nepievērš nepieciešamo uzmanību, izvēloties darbiniekus, un nepārliecinās vispirms par viņu spējām izpildīt uzliktos pienākumus, tad tas [Valsts policija] atbild par zaudējumiem, kurus darbinieki nodarījuši trešajai personai.

Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesa 2006.gada augustā inspektoram piesprieda gadu ilgu nosacītu cietumsodu ar pārbaudes laiku uz vienu gadu. Šādu sodu spēkā atstāja arī Rīgas apgabaltiesa un Augstākā tiesa.

Policistam apsūdzība uzrādīta par prettiesisku nonāvēšanu aiz neuzmanības, ja nonāvēšana izdarīta, rīkojoties ar šaujamieroci. Sods par šādu noziegumu ir līdz pieciem gadiem cietumā.

2006.gada janvāra sākumā Rīgas kārtības policijas vecākais inspektors Ivanovs Rīgā, Ilūkstes ielā, ieraudzīja kautiņu, kurā bija iesaistīti vairāki cilvēki. Redzot, ka jaunieši nežēlīgi sit zemē nogāztu vienaudzi, policists no sava personīgā ieroča raidīja gaisā brīdinājuma šāvienu un pieprasīja nekavējoties pārtraukt sišanu.

Vairāki kautiņā iesaistītie jaunieši pēc brīdinājuma šāviena no notikuma vietas aizbēga, taču daži, ignorējot policijas darbinieka prasības, vēl turpināja sist.

Tad policists, mēģinot izšķirt kaušļus, nejauši izšāva, un lode trāpīja vienam kautiņā iesaistītajam galvā. 1981.gadā dzimušais vīrietis no gūtā ievainojuma notikuma vietā mira.

Pēc notikušā aizturēti divi no kautiņā iesaistītajiem vīriešiem, kas iepriekš sodīti.

Policists notikuma brīdī nav veicis darba pienākumus. Policijā viņš strādājis jau 25 gadus, dienesta laikā nav disciplināri sodīts, 52 reizes apbalvots par labu darbu.

Apsūdzētais savu vainu notikušajā atzīst un nožēlo. Viņš policijā vairs nestrādā.

Svarīgākais