Dzīvnieku aizstāvji vērtē, ka spriedums par suņa noslīcināšanu varēja būt bargāks

Organizācija "Dzīvnieku SOS" uzskata, ka trešdien Valkas rajona tiesā pasludinātais spriedums par suņa cietsirdīgu nogalēšanu varēja būt bargāks nekā piespiedu darbs.

Tiesa nolēmusi Strenču kultūras nama darba organizatori Artu Šomasi sodīt ar 200 stundu piespiedu darbu par takša sugas kucītes noslīcināšanu, sasienot kājas un piesienot tām akmeņu maisu. Šomase atbrīvojusies no suņa, jo tas bijis nepaklausīgs un sagādājis problēmas. Izdarīto viņa nožēloja un tagad tā vairs nerīkotos.

"Žēl, ka tā, jo nodarījums ir smags. Šāds spriedums neveicinās sabiedrības izpratni, ka šāda rīcība ir nosodāma," aģentūrai BNS spriedumu komentēja organizācijas valdes locekle Laura Karnīte.

Viņa gan norādīja, ka vajadzētu zināt vairāk nianšu, kā viss norisinājies, bet uz vispārējā fona spriedums varēja būt bargāks.

"Nezinot lietas nianses un apstākļus, kas tur īsti ir bijis un kā viss noticis, objektīvi novērtēt tiesas spriedumu ir grūti. Taču kopumā, kad tiesas skatījušas lietas par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, sodi diemžēl ir niecīgi un neveicina sabiedrības izpratni, ka šādi nodarījumi ir smags krimināls noziegums un tā rīkoties nav pieļaujams. Suņu un kaķu slīcināšana laukos tiek uzskatīta par pilnīgi normālu parādību. Tas ir aizliegts, dzīvniekus var nogalināt, tikai eitanizējot pie vetārsta, nekādi citi paņēmieni nav atļauti," uzsvēra Karnīte.

Gada laikā Latvijā līdz tiesai nonāk līdz desmit lietām par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem. Spriedumi esot līdzīgi – vai nu piespiedu darbs, vai naudas sods, sacīja "Dzīvieku SOS" pārstāve.

Tiesā aģentūru BNS informēja, ka tiesa apstiprināja 15.decembrī ar prokurori noslēgto vienošanos par šādu sodu. Sākotnēji Šomasei apsūdzība tika uzrādīta par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, kuras dēļ tie ir gājuši bojā vai ir sakropļoti. Par to varēja sodīt arī ar brīvības atņemšanu līdz četriem gadiem vai arestu, vai naudas sodu līdz 80 minimālajām mēnešalgām.

Par cietsirdību pret dzīvniekiem notiesātā Arta Šomase ir pazīstamās dziedātājas Lienes Šomases māte. Liene Šomase vada arī raidījumu par dzīvniekiem "Ķepa uz sirds". Kad atklātībā nāca fakti par mātes nodarījumu, Liene Šomase no raidījuma vadīšanas uz laiku atkāpās.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais