Glābēji: Krāslavas jaunieši nevarēja izglābties

Mediķi secinājuši, ka Krāslavas rajonā autoavārijā cietušie jaunieši bojā gājuši nevis no gūtajiem ievainojumiem, bet noslīkstot. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) eksperti norāda, ka šādos gadījumos praktiski izglābties nav iespējams. Ja pasažieriem izdodas izkļūt no ūdenī iekrituša auto, tā ir veiksme.

«Ja mašīna iekrīt ūdenī, tad pats svarīgākais ir nomierināties un pārdomāt tālākos soļus, lai cik tas neiespējami arī liktos,» saka VUGD pārstāve Viktorija Šembele. Pirmais, kas būtu jādara – jāatsprādzē drošības josta. Glābēji no ūdens vairākkārt izvilkuši automašīnas, kurās bojāgājušie bijuši piesprādzējušies. Fizikas likumi nosaka to, ka mašīna ūdenī parasti grimst ar smagāko daļu pa priekšu. Tāpēc, ja motors ir izvietots automašīnas priekšgalā un tai ir četras durvis, tad pēc jostas atsprādzēšanas jācenšas pārvietoties uz aizmugurējo sēdekli, jo tā daļa vēlāk piepildīsies ar ūdeni. «Mašīnā ūdens ieplūdīs lēni, ja nebūs izsisti stikli. Kamēr mašīna piepildās ar ūdeni, spiediena atšķirību dēļ ūdenī un mašīnas salonā durvis atvērt nebūs iespējams. Var mēģināt attaisīt logu, bet tad straujās ūdens ieplūšanas dēļ var iestāties šoks, un izglābties neizdosies. Kad mašīna gandrīz ir piepildījusies ar ūdeni, jāievelk elpa un lēnām jāmēģina attaisīt durvis un izpeldēt ārā,» saka V. Šembele. Tomēr, ja auto ir iegāzies ūdenī uz jumta salīdzinoši seklā vietā un no trieciena ir bojāts jumta segums, durvis, visticamāk, atvērt nevarēs. Var mēģināt izsist stiklu, bet tas būs ļoti sarežģīti, jo stiklā iebūvētā plēve var neļaut to pilnībā izsist, norāda eksperte.

Pagaidām nav zināms, vai bojā gājušie jaunieši bijuši alkohola reibumā, taču policija pieļauj, ka viens no traģēdijas iemesliem ir automašīnas sliktais tehniskais stāvoklis.

Valsts policijas (VP) Latgales reģiona pārvaldes inspektore Anastasija Laizāne stāsta, ka 626 modeļa Mazda ir bijusi ar vasaras riepām sliktā stāvoklī, turklāt spēkratam nav bijusi izieta tehniskā apskate. Noskaidrots, ka nevienam no salonā esošajiem jauniešiem nav bijušas autovadītāja tiesības. VP priekšnieks Ints Ķuzis piebilst, ka avārijas iemesls, visticamāk, bija arī ceļa segumam nepareizi izvēlēts braukšanas ātrums.

«Situācija ir smaga. Cilvēki ir šokā, daudzi – ne tikai vecāki, bet arī draugi un citi apkārtnē dzīvojošie,» saka Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks.

Šo ceturtdien Krāslavā izsludināta sēru diena, un pulksten 10 no rīta Krāslavas Romas katoļu baznīcā notiks aizlūgums. Pašvaldībā nolemts bojāgājušo ģimenēm piešķirt pabalstus 150 latu apmērā. Tiks apzinātas ģimenes, kurām ir kādas īpašas vajadzības, tās pabalstos varētu saņemt vairāk. Nepieciešamības gadījumā ģimenēm tiks nodrošināta arī psihologa palīdzība.

G. Upenieks piebilst, ka psihologa pakalpojumi nepieciešamības gadījumā tiks nodrošināti arī bojāgājušo jauniešu skolas biedriem.