Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Valmieras slimnīcas medmāsu tur aizdomās divu bērnu nonāvēšanā un viena sakropļošanā

© Atis Ieviņš

Policija novembrī apcietināto medmāsu tur aizdomās divu savu bērnu nonāvēšanā un viena sakropļošanā, šodien īpaši sasauktajā preses konferencē paziņoja Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

Sieviete, kas pēc profesijas ir medmāsa, aizturēta 23.novembrī, bet dienu vēlāk tiesa viņai piemēroja apcietinājumu. Šokējošais gadījums atklājies, kad ārsti nonākuši pie slēdziena, ka viņas vēl dzīvās meitas redzes problēmas nav iedzimtas.

Medmāsai bijuši četri bērni – viens piedzimis nedzīvs, divi miruši, bet 12 gadu veca meitene pašlaik atrodas valsts aprūpē.

Policija pieļauj iespēju, ka sieviete varētu būt nogalinājusi divus savus bērnus.

Aptuveni trīs gadus veca meitenīte mirusi ar sirdskaiti, bet aptuveni sešus gadus vecam puikam konstatēta asins saindēšanās un problēmas ar redzi. Šie apstākļi policiju vedina domāt, ka viņa vainojama savu divu bērnu nāvē.

Savukārt 12 gadu vecai meitenei konstatēti mehāniski acs bojājumi. Iespējams, šis bojājums meitenei nodarīts sešu gadu garumā. Ārsti secinājuši, ka redzes pasliktināšanās nav acs patoloģija, bet gan tīšs nodarījums.

Kā viena no versijām tiek pieļauta, ka māte devusi meitenei miega zāles. Policijai ir aizdomas, ka māte dūrusi bērna acī sešu gadu garumā un, lai meitene to nepamanītu, viņai dotas miega zāles.

Mediķi meitenes patoloģiju bija pētījuši sešus gadus, līdz radās aizdomas, ka tas varētu būt tīšs nodarījums, un ārsti vērsušies Valsts bērnu tiesību aizsardzības centrā un policijā. Policija pieļauj, ka medmāsa 12 gadu vecajai meitenei nodarījusi bojājumus mantkārīgos nolūkos.

"Pašlaik izmeklētāji strādā, lai noskaidrotu sievietes motīvus, taču pagaidām vienīgais loģiskais secinājums ir tāds, ka māte to darījusi mantkārīgos nolūkos – lai saņemtu bērna invaliditātes pabalstu," teica Grišins.

Pašlaik pret sievieti sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 118.panta 3.punkta par slepkavību vainu sevišķi pastiprinošos apstākļos, ja to izdarījusi persona, kas jau agrāk izdarījusi slepkavību, un 174.panta 2.punkta par cietsirdīgu vai vardarbīgu apiešanos ar mazgadīgo.

Taču, ja izmeklēšanas laikā tiks atklāti vēl kādi citi pārkāpumi, apsūdzības var tikt mainītas.

Tā kā sieviete ir medmāsa, policija pētīs arī bērnu nāves gadījumus slimnīcās, taču pagaidām neesot pamata uzskatīt, ka viņa kaut ko nodarījusi arī citiem bērniem. Grišins nevēlējās atklāt, kurās slimnīcās sieviete strādājusi, jo norit izmeklēšana.

Medmāsai norīkota psihiatriskā ekspertīze.