Latvijā aiztur desmit gadu meklētu Lietuvas narkotirgoni

Latvijā aizturēts Jaunzēlandē par starptautisku narkotiku kontrabandu aizdomās turēts Lietuvas pilsonis Roks Karpavičs, ceturtdien vēsta Jaunzēlandes portāls "NZHerald.co.nz". No Jaunzēlandes viņš aizbēdzis pirms desmit gadiem.

Interpola meklēšanā izsludinātais Karpavičs no Latvijas vēlējies doties uz Turciju.

Valsts robežsardzes preses pārstāve Jevgēnija Pozņaka aģentūrai BNS apstiprināja, ka 11.decembrī Rīgas lidostā robežsargi pēc Valsts policijas iepriekšējās informācijas aizturēja vienu personu, kura bija interpola meklēšanā. Persona nodota Valsts policijai.

Robežsardze neizpauda aizturētā vārdu, pilsonību un citu informāciju.

Savukārt Valsts policijas preses pārstāve Sintija Virse aģentūrai BNS apstiprināja, ka lidostā aizturēts Lietuvas pilsonis Karpavičs, jo viņu starptautiskajā meklēšanā bija izsludinājusi Jaunzēlande. Policijas pārstāve neatklāja, par kādiem nodarījumiem viņš izsludināts meklēšanā.

"NZHerald.co.nz" vēsta, ka Latvijas amatpersonas ievēroja, ka ceļotgribētāju Jaunzēlande ir izsludinājusi meklēšanā par nopietnām apsūdzībām narkotiku izplatīšanā, un pašlaik kārto viņa izdošanai nepieciešamos dokumentus.

Jaunzēlandē viņam 1999.gadā tika izvirzītas apsūdzības par kokaīna un metamfetamīna izplatīšanu, bet Karpavičs, kuram tolaik bija vien 21 gads, ar viltotu pasi no Jaunzēlandes pazuda 2001.gadā, no valsts aizbēgot, kad pret 100 tūkstošus ASV dolāru (41 tūkstoti latu) lielu drošības naudu bija atbrīvots no apcietinājuma.

Viņa vārds atkal parādījās pērn oktobrī, kad procesa laikā Oklendas Augstākajā tiesā viņš tika minēts kā svarīga persona starptautiskā narkotiku un naudas atmazgāšanas sindikātā.

Karpaviča pirkstu nospiedumi tika atrasti uz "Harija Potera" sērijas grāmatas, kas no Spānijas tika atvesta uz Oklendu, bet tajā bija paslēptas augstākās klases LSD narkotikas.

Tiesas laikā tika publiskotas fotogrāfijas, kurās Karpavičs redzams uz jahtas Eiropā laiskojamies ar bikini tērptām meitenēm.

Tomēr Lietuvas pilsonis desmit gadu laikā netika notverts.

Jaunzēlandes izmeklētāji noklausījās Karpaviča telefonsarunas ar vienu no kriminālās pasaules krusttēviem Ronaldu Terensu Braunu.

66 gadus vecais Brauns ir atzinies miljoniem vērtu narkotiku ievešanā Jaunzēlandē, un viņam tika piespriests 11 gadu cietumsods, kad viņš atzina vainu astoņās apsūdzībās, kas saistītas ar narkotiku "Ecstasy", metamfetamīnu un LSD ievešanu un izplatīšanu.

Brauns arī tiesā atzinās viltotas pases izmantošanā un vairāk nekā četru miljonu ASV dolāru (2,2 miljonu latu) nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā triju gadu laikā.

Tiesā Oklendā izmeklētājs Džons Soters paziņoja, ka Brauns ar bankas pārskaitījumiem un naudas kurjeriem Karpavičam samaksājis miljoniem dolāru.