KNAB rosina sāktvajāšanu pret dzelzceļa tehniskās inspekcijas amatpersonu par kukuļa pieprasīšanu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Daugavpils prokuratūrai 2011.gada janvārī sāktā kriminālprocesa materiālus, rosinot saukt pie kriminālatbildības Valsts dzelzceļa tehniskās inspekcijas (VDzTI) amatpersonu par astoņu tūkstošu latu kukuļa pieprasīšanu saistībā ar kādas akciju sabiedrības izmantoto lokomotīvju atbilstību tehniskajām un drošības prasībām.

KNAB pārstāvji aģentūrai BNS pavēstīja, ka kriminālprocesa materiāli liecina, ka 2010.gada nogalē veiktās pārbaudes dēļ VDzTI vecākais inspektors konstatēja vairākus pārkāpumus un trūkumus komercuzņēmuma lietošanā esošo lokomotīvju ekspluatācijā, uzdodot tos novērst konkrētā termiņā.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā savukārt noskaidrots, ka ar citas personas starpniecību VDzTI amatpersona no komercuzņēmuma pārstāvja pieprasīja kukuli astoņu tūkstošu latu apmērā, lai nodrošinātu šim uzņēmumam labvēlīgu lēmumu bez nepieciešamo remontdarbu veikšanas pilnā apmērā.

VDzTI amatpersonu un kukuļošanas starpnieku KNAB darbinieki aizturēja pēc pieprasītā kukuļa pirmās daļas saņemšanas.

Uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi, KNAB izmeklētājs rosina saukt pie kriminālatbildības VDzTI amatpersonu par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu un starpnieku par starpniecību kukuļošanā, informēja KNAB.

Valsts dzelzceļa tehniskā inspekcija ir Satiksmes ministrijas pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas ir izveidota 1999.gada 1.jūlijā. Valsts dzelzceļa tehniskās inspekcijas izveidošanas mērķis ir valsts pārvaldes funkciju īstenošana dzelzceļa tehniskās ekspluatācijas uzraudzībā un kontrolē, lai nodrošinātu minēto jomu regulējošo normatīvo aktu prasību ievērošanu un izpildi.

Svarīgākais