Tukuma policists dzērājšoferiem tirgojis brīvību

Šodien par kukuļņemšanu, izmantojot dienesta stāvokli, kriminālvajāšanai tiesai tiek nodots nu jau bijušais Valsts policijas Tukuma iecirkņa kārtības policijas biroja inspektors virsleitnants Alvars Račuks, šodien raksta Latvijas Avīze.


44 gadus vecais tukumnieks A. Račuks pagājušajā gadā no 31. maija līdz 8. novembrim bija pamanījies paņemt kukuļus no 16 civilpersonām. Policists izmantoja to, ka atbildēja par iecirkņa policijas izolatoru, kur diennakts sodu līdzās citiem likumpārkāpējiem izcieš arī ļaudis par automobiļu vadīšanu alkohola reibumā.

Račuks dzērājšoferus sauca pie sevis vai pat apmeklēja dzīvesvietās un piedāvāja darījumu – prasīja naudu no 35 līdz 110 latiem, par ko solīja atbrīvot no sēdēšanas izolatorā.

Pirmstiesas izmeklēšanā pierādīts, ka policists uzrunājis 16 Tukuma novada iedzīvotājus un visi uzrunātie piekrituši maksāt. Nav konstatēts neviens, kas būtu atteicies no šā pretlikumīgā darījuma. A. Račuka darba pienākumos ietilpa sastādīt paziņojumu tiesai, ka vainīgie sodu izcietuši. Šos paziņojumus, līdzīgi kā citus dokumentus, parakstīja Tukuma policijas iecirkņa priekšnieks majors Janeks Bahs. Nekādus citus ierakstus lietvedībā A. Račuks neveica, jo tad citi kolēģi būtu pamanījuši, ka atšķiras izolatorā sēdošo skaits no lietvedībā esošajiem. Pats priekšnieks J. Bahs arī pieķēra savu padoto, turklāt ļoti triviāla iemesla dēļ: izolatorā sēdošie bija pārāk maz tējas izdzēruši un ēdiena apēduši.

Aizdomas, ka kaut kas nav kārtībā, pastiprināja arī vienlaikus Tukumā izplatījušās baumas, ka no sēdēšanas izolatorā var atpirkties. Tātad kukuļdevēji nebija klusējuši kā īsti partizāni. Viņi neklusēja arī vēlāk pratināšanā, kas tika veikta pēc dienesta pārbaudes sākšanas, raksta Latvijas Avīze.

Pats A. Račuks savu vainu uzreiz atzinis un teicis, ka sapratis, cik ļoti riskē, un apzinājies, ka viņu pieķers. Gan policijas vadība, Tukuma rajona virsprokurors vairākas reizes gadā pārbauda izolatora dokumentāciju, tā ka, pēc visa spriežot, kukuļņēmēja iekrišana bija tikai laika jautājums.

"Alvars Račuks ir ļoti normāls, mierīga rakstura cilvēks, man pat bija interesanti ar viņu sarunāties. Policijā strādā jau 20 gadus, pozitīvs darba raksturojums, vairāki apbalvojumi. Nekas tāds, kas liecinātu, ka cilvēkam varētu būt nosliece uz kukuļņemšanu," policistu raksturo Tukuma rajona prokuratūras virsprokurors Aigars Bičušs. Bijušais policists virsprokuroram teicis, ka kukuļus prasīt spieduši ekonomiskie apstākļi – pēc alimentu nomaksas bijušajai sievai par dēlu, kredītu un citu ikdienas maksājumu nokārtošanas uz rokas palikuši vien pārdesmit lati, par ko nav bijis iespējams pat paēst. A. Račuks, tāpat kā daļa policistu, citos darbos nav piepelnījies.

A. Račuku varētu tiesāt nākamā gada sākumā. Virsprokurors A. Bičušs nesaka, kādu sodu pieprasīs, taču liek noprast, ka tas būs bargs, jo gan pārkāpums, gan sabiedriskā rezonanse ir liela. Krimināllikums par šāda mēroga kukuļņemšanu nosaka 3 – 10 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju.

Krimināllieta ierosināta arī pret vienu no kukuļdevējiem, kurš īsi pirms kukuļa došanas izraisījis avāriju. Par to likums draud ar cietumsodu līdz četriem gadiem. Visi kukuļdevēji, protams, izcietuši sev piespriesto arestu. 11 vēl papildus par kukuļa došanu sodīti ar 100 – 130 stundām sabiedriski lietderīgā darba, bet trīs kukuļdevējus sirmā vecuma vai slimību dēļ virsprokurors pažēlojis. Kukuļdevēji bijuši ierindas Tukuma novada iedzīvotāji, dažāda vecuma, abu dzimumu, neviena sabiedrībā plaši zināma cilvēka starp viņiem neesot.