Šogad Latvijā notikušas trīs pasūtījuma slepkavības, vēl trīs policijai izdevies novērst

Šogad Latvijā notikušas trīs pasūtījuma slepkavības, vēl trīs šādas slepkavības policijai izdevies novērst, otrdien žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Jānis Lazdiņš.

2001.gadā notikušas 11 pasūtījuma slepkavības, 2002.gadā – astoņas, bet nākamajos gados šādu slepkavību skaits sarucis. 2009.gadā notika divas, 2010.gadā – viena pasūtījuma slepkavība, bet vēl divas novērstas, bet šogad – notikušas trīs.

Lai arī, salīdzinot ar pērno gadu, šādu noziegumu skaits palielinājies, Lazdiņš pamatu satraukumam pagaidām neredz.

"Protams, ja ir viens vai divi šādi noziegumi, tad pieaugums ir par 50%, ja procentuāli skatāmies. Bet patiesībā līdz kādiem pieciem šādiem noziegumiem var praktiski uzskatīt, ka nav dinamikas uz augšu vai uz leju. Ja būtu desmit, tad varētu būt runa par dinamiku. Piemēram, 90.gadu beigās vai 2000.gadu sākumā cietušie bija dažādi organizētās noziedzības pārstāvji, savstarpēji saistītas personas. Tad mēs varējām runāt gan par tendenci, gan arī kādu grupu, kas nodarbojas ar šīm slepkavībām. Pašlaik tādas pazīmes mēs neredzam," paskaidroja Lazdiņš.

Trīs slepkavības, kuras šogad ir novērstas, faktiski varot uzskatīt par atklātām, taču paveiktajās slepkavībās policijai pagaidām nesokas ar atklāšanu. Pasūtījuma slepkavību izmeklēšana ir darbietilpīgs process un prasa laiku.

"Policijas uztverē tās tiek atklātas tajā momentā, kad tiek novērstas, savukārt par izdarītajām slepkavībām nevar pašlaik runāt, ka tās ir atklātas. Turpinās izmeklēšana, versiju pārbaude, personu pārbaude," viņš norādīja.

Jau ziņots, ka Valsts policija nesen novērsusi kāda uzņēmēja pasūtītas divas Limbažu iedzīvotāju slepkavības. Iespējamais motīvs bijis civiltiesisks strīds saistībā ar nekustamajiem īpašumiem, pašlaik slepkavību pasūtītājs ir aizturēts.

Latvijā

Joprojām jauna, vienmēr stilīga un tālredzīga – tā var raksturot Jūrmalas Valsts ģimnāzijas direktori Ievu Tarandu, kura Skolotāju dienā organizē zibakciju, lai atgādinātu sabiedrībai, ka ikviens skolotājs “ir jāatbalsta, jo viņš ir cilvēks, kas uzticīgi pilda savas valsts prāta un dvēseles uzlikto darbu”. Kādi šodien ir skolēni? Kā viņiem par daudz, bet kā pietrūkst? Par to un daudz ko citu – saruna ar Ievu Tarandu. Lai gaiša gandarījuma pilna Skolotāju diena!

Svarīgākais