Laikam kļūstot tumšākam, pieaug automašīnu notriekto gājēju skaits

Laikam kļūstot tumšākam, arvien biežāk mediķu rokās nonāk automašīnu notriekti gājēji – pagājušajā diennaktī vien slimnīcās nogādāti pieci šādi cietušie, norāda Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša.

Latgales pusē automašīna notriekusi 42 gadus vecu sievieti ar četrus gadus vecu bērnu, kuri tajā brīdī bija šķērsojuši ielu. Sieviete nogādāta slimnīcā ar smadzeņu satricinājumu un brūci galvā, bet bērns, par laimi, ticis cauri ar izbīli. Tomēr arī viņš nogādāts slimnīcā novērošanai.

Savukārt Vidzemes pusē automašīna uz gājēju pārejas notriekusi 65 gadus vecu vīrieti un 63 gadus vecu sievieti. Abi ar dažādiem ķermeņa sasitumiem nogādāti slimnīcā.

Tikmēr Kurzemē cietis astoņus gadus vecs puika, kurš izskrējis uz ielas un pakļuvis zem auto. Viņam konstatēts augšstilba lūzums.

Bukša norādīja, ka pēdējo nedēļu laikā, rītiem un vakariem kļūstot tumšākiem, arvien biežāk ātrā palīdzība izbrauc pie auto notriektiem gājējiem. Piemēram, pagājušajā nedēļā automašīnas traumējušas septiņus gājējus, tostarp divos gadījumos cietušo dzīvību vairs nav bijis iespējams glābt. Lielākoties cietušajiem nav bijuši atstarotāji.

"Nevajadzētu žēlot 20–30 santīmu atstarotājam – tā var izglābt savu un savas ģimenes dzīvību. Atstarotāju nelietošana joprojām ir liela problēma," atzina Bukša.

Svarīgākais