VID nedēļas laikā atklāj divus uzņēmumus, kas aplokšņu algās izmaksājuši vairāk kā 64 tūkstošus latu

Valsts ieņēmumu dienestam (VID) nedēļas laikā Rīgā izdevies atklāt divus uzņēmumus, kuri šā gada laikā aplokšņu algās darbiniekiem izmaksājuši vairāk nekā 64 tūkstošus latu, norāda VID Sabiedrisko attiecību daļā.

Viens no šiem uzņēmumiem nodarbojās ar elektrisko iekārtu ražošanu un uzstādīšanu mehāniskajiem transportlīdzekļiem, automobiļu apkopi un remontu, savukārt otrs – ar medicīnas preču un iekārtu ražošanu.

VID informēja, ka dienesta nodokļu kontroles speciālisti nedēļas laikā īstenojuši divus vērienīgus kontroles pasākumus divos uzņēmumos Rīgā, kas bija norādīti iedzīvotāju sniegtajā informācijā. Abos gadījumos, veicot tematiskās pārbaudes sadarbībā ar VID Finanšu policijas pārvaldes kolēģiem un Valsts policijas Ekonomikas policijas biroja darbiniekiem, VID izdevās konstatēt būtiskus pārkāpumus un iegūt pierādījumus aplokšņu algu izmaksai.

Saskaņā ar dienestā sniegto informāciju pārbaužu laikā abos uzņēmumos tika atklāts, ka skaidrās naudas atlikums uzņēmuma kasēs būtiski pārsniedza grāmatvedības dokumentos atspoguļoto. Pārbaužu laikā tika atsavināti saraksti par darbiniekiem skaidrā naudā veiktajām izmaksām, kas atšķiras no grāmatvedības dokumentos atspoguļotajiem datiem un tiem algu apmēriem un veiktajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokļa iemaksām, kas uzrādītas uzņēmumu iesniegtajos pārskatos VID.

Tematiskās pārbaudes laikā tika konstatēts, ka uzņēmums, kas nodarbojas ar medicīnas preču un iekārtu ražošanu, kopš šā gada septembra, nenodibinot darba tiesiskās attiecības, nodarbinājis 18 cilvēku, kuriem darba samaksa veikta aploksnēs.

Savukārt ar uzņēmuma, kas nodarbojas ar elektrisko iekārtu ražošanu un uzstādīšanu mehāniskajiem transportlīdzekļiem, automobiļu apkopi un remontu, darbiniekiem darba līgumi bija noslēgti, taču tajos norādīta minimālā valstī noteiktā mēnešalga, proti, 200 latu, bet pārējā algas daļa maksāta nelegāli. Precīzu šā uzņēmuma darbinieku skaitu, kuri saņēma ne tikai minimālo mēnešalgu, bet arī algu aploksnē, VID vēl precizē, taču pieļauj, ka tie varētu būt vismaz 40 darbinieki.

Patlaban VID noskaidrojis, ka kopumā šā gada laikā abu uzņēmumu darbiniekiem aploksnēs tika izmaksāti vismaz 64,5 tūkstoši latu.

Par tematisko pārbaužu laikā konstatētajiem pārkāpumiem pret abiem uzņēmumiem ir sāktas lietvedības administratīvo pārkāpumu lietās par normatīvajos aktos noteikto grāmatvedības kārtošanas nosacījumu neievērošanu, un tiek lemts jautājums par turpmāko kontroles pasākumu veikšanu.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.