KNAB lūdz saukt pie kriminālatbildības bankas "Citadele" amatpersonu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Ģenerālprokuratūrai šogad augustā sāktā kriminālprocesa materiālus, rosinot saukt pie kriminālatbildības bankas "Citadele" amatpersonu par 50 tūkstošu eiro (35,1 tūkstoša latu) liela kukuļa pieprasīšanu un tā daļas pieņemšanu.

KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs aģentūrai BNS pavēstīja, ka saskaņā ar kriminālprocesa materiāliem valstij daļēji piederošas kredītiestādes amatpersona, būdama atbildīga par korporatīvo klientu apkalpošanu, laika posmā no šā gada 28.jūnija līdz 19.augustam pieprasījusi kukuli no kāda komersanta saistībā ar labvēlīgu lēmumu pieņemšanu viņa pārstāvētā uzņēmuma interesēs.

Lai kredītiestādes pārstāvis, izmantojot savu dienesta stāvokli, attiecībā uz lielu ražojošo uzņēmumu samazinātu tam kredītlīgumos iekļauto komisijas maksu par darījuma noformēšanu un arī turpmāk nodrošinātu tam labvēlīgus sadarbības nosacījumus no kredītiestādes puses, no komersanta tika pieprasīti 50 tūkstoši eiro.

Pēc Vitenburga teiktā, par kukuļa pieprasīšanas faktu komersants informēja KNAB, kas veica nepieciešamās procesuālās darbības, lai atklātu noziedzīgo nodarījumu un iegūtu pierādījumus tā izdarīšanā. Pēc pieprasītā kukuļa daļas – 17,5 tūkstošu eiro (12,3 tūkstošu latu) – pieņemšanas kredītiestādes darbinieks tika aizturēts šā gada 19.augustā.

Uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi, KNAB izmeklētājs ierosina saukt pie kriminālatbildības kredītiestādes amatpersonu par kukuļa pieprasīšanu, informēja KNAB pārstāvis.

Patlaban minētajai personai piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi – aizliegums izbraukt no valsts un tuvoties noteiktām personām, kā arī aizliegums ieņemt amatus kredītiestādē.

Bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Juris Jākobsons aģentūrai BNS iepriekš uzsvēra, ka bankā visi lēmumi tiek pieņemti koleģiāli un neviens bankas darbinieks nevar pieņemt lēmumus vienpersoniski. "Uzņēmumu apkalpošanas jomā tos pieņem kredītkomiteja un bankas valde. Tāpēc esam ļoti sarūgtināti par bijušā bankas darbinieka negodprātīgo un pretlikumīgo rīcību un asi to nosodām. Mēs esam ļoti pateicīgi klientam par KNAB informēšanu un esam pateicīgi KNAB par aktīvo darbību. Cilvēks, kas apgalvo, ka par kukuli sakārtos bankas lēmumu, klaji melo, mēģina apkrāpt klientu un negodīgā ceļā mēģina pārdot tukšu gaisu. Tāpēc banka "Citadele" aicina ikvienu, ja rodas aizdomas par kādu iespējamu nelikumīgu vai negodprātīgu darbību, nekavējoties par to ziņot bankas vadībai un tiesībsargājošajām institūcijām," viņš sacīja.

Saskaņā ar bankā iepriekš sniegto informāciju uzreiz pēc aizturēšanas minētais "Citadeles" darbinieks iesniedza atlūgumu un bankā vairs nestrādā.

Latvijā

No šī gada oktobra Latvijā stāsies spēkā jauns regulējums, kas aizliegs izmantot vissezonas "M+S" riepas ziemas periodā, tā vietā nosakot nepieciešamību izmantot riepas, kas marķētas ar "kalns un sniegpārsliņa" simbolu. "Drošas braukšanas skolas" vadītājs Jānis Vanks skaidro, ka "kas der visam, neder nekam", uzsverot, ka vissezonas riepas nav pietiekami efektīvas Latvijai raksturīgajos sniega un ledus apstākļos, un ņemot vērā, ka riepu kvalitāte ir būtiska drošībai, jaunais regulējums ir atbilstošs un loģisks.

Svarīgākais