Saistībā ar krimināllietu zādzību Zemgales prokurors pieļāvis ētikas kodeksa pārkāpumu

Prokuroru atestācijas komisija atzinusi, ka Zemgales tiesas apgabala prokurors, no kura seifa nozagtas krimināllietas, pieļāvis prokurora ētikas kodeksa pārkāpumu.

Prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne aģentūrai BNS pastāstīja, ka attiecīgā prokurora rīcība tika izskatīta prokuroru atestācijas komisijā, kurā atzīts, ka viņš ir pieļāvis prokurora ētikas kodeksa pārkāpumu, un viņam piemēroja morālas sankciju, proti, šis pārkāpums tika izskatīts.

Ētikas kodekss paredz četras morālas sankcijas – prokurora rīcības apspriešanu atestācijas komisijā, aizrādījumu, publisku atvainošanos par ētikas pamatprincipu neievērošanu un informatīvas vēstules nosūtīšanu visām prokuratūras iestādēm par ētikas pamatprincipu neievērošanas faktu.

Tikmēr Valsts policija joprojām turpina izmeklēšanu krimināllietu zādzības lietā. Valsts policijas pārstāve Ieva Sietniece aģentūrai BNS teica, ka policija pagaidām šo lietu nekomentē.

Jau ziņots, ka 23.augusta naktī Jelgavā, Dobeles ielā 62, pagaidām nezināmi garnadži iekļuvuši Zemgales tiesas apgabala prokuratūrā un no seifa nozaguši četru krimināllietu materiālus, tostarp lietu par desmit gadu vecās dobelnieces Diānas Kozlovskas slepkavību. Prokurors jau divas no nozagtajām lietām atjaunojis un nodevis tiesai.

Prokuratūras ēkai ir signalizācija, taču pastāvīga, uz vietas esoša apsarga nav.

Iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs, tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs ("Vienotība") aģentūrai BNS iepriekš pastāstīja, ka no prokuratūras seifa bija nozagtas četras lietas un galvenā versija ir, ka krimināllietas nozaguši citās zādzībās vainojami cilvēki, kuru lieta atradās prokuratūras seifā.

Viņš arī sacīja, ka seifs atvērts ar atslēgu, kas stāvēja atvilktnē. "Pratināšana notikusi tajā pašā kabinetā, un tad nav grūti cilvēkam, kurš mācījies cietuma skolā, saprast, kur atslēga tiek nolikta," toreiz piebilda ministrs.

Prokuratūra nolēma lauzt līgumu ar apsardzes uzņēmumu, kas nodrošināja apsardzi apzagtajā Zemgales tiesas apgabala prokuratūrā.

Svarīgākais