KNAB sācis kriminālprocesu par Flika iespējamām krāpnieciskajām darbībām

© Jānis Saliņš, f64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis kriminālprocesu par līdzšinējā Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" prezidenta Bertolta Flika iespējamām krāpnieciskajām darbībām, raksta portāls "Ir".

Tas vēstī, ka pirms nedēļas veiktās kratīšanas ar lidsabiedrību "airBaltic" saistītajos uzņēmumos notikušas no jauna ierosināta kriminālprocesa ietvaros. Tā rīcībā esošā informācija liecina, ka KNAB, pamatojoties uz Satiksmes ministrijas (SM) septembra sākumā Ģenerālprokuratūrai nosūtītu iesniegumu, sācis jaunu kriminālprocesu par iespējamām Flika krāpnieciskām darbībām. Tā ietvaros arī 26.septembrī veiktas kratīšanas ar "airBaltic" saistītajos uzņēmumos, tostarp lidsabiedrības privātā īpašnieka "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) birojā.

No vairāku avotu portālam teiktā izriet, ka no jauna ierosinātais kriminālprocess nav saistīts ar 20.maijā ierosināto kriminālprocesu jeb tā saukto oligarhu lietu, kuras ietvaros Fliks ir viena no iesaistītajām valsts amatpersonām.

KNAB runasvīrs Andris Vitenburgs aģentūrai BNS šo informāciju nevarēja apstiprināt. Iesniegumi, kurus KNAB saņēmis gan no Ģenerālprokuratūras, gan SM saistībā ar "airBaltic" tiek vērtēti Kriminālprocesa likuma ietvaros, taču birojs pagaidām nesniedz informāciju, vai, pamatojoties uz kādu no šiem iesniegumiem, ir sākts kriminālprocess.

Pēc viņa teiktā, birojs šādās lietās informāciju sniedz tad, kad ir pieņemti kādi nozīmīgi lēmumi, piemēram, par aizdomās turamajiem.

SM iepriekš vērsās Ģenerālprokuratūrā un KNAB, lūdzot sākt kriminālprocesu pret Fliku par iespējamām krāpnieciskām darbībām. Iesniegumā ministrija lūdza izvērtēt iespēju sākt kriminālprocesu pret Fliku saistībā ar viņa vadībā īstenotajām izmaiņām lidsabiedrības pamatkapitālā, par 9,66 miljoniem eiro (6,8 miljoniem latu) pārdodot 59 110 "airBaltic" daļu Luksemburgā reģistrētam finanšu pakalpojumu uzņēmumam "Transatlantic Holdings Company".

Ziņots arī, ka KNAB tā dēvētajā oligarhu lietā pavasarī jau veica kratīšanu arī "airBaltic". KNAB iepriekš informēja, ka 2009. un 2010.gadā "Fliks, ļaunprātīgi izmantojot savu ieņemamo amatu un dienesta stāvokli, izpildījis bijušā satiksmes ministra Aināra Šlesera norādījumus un noslēdzis "airBaltic" vārdā fiktīvus līgumus par reklāmas izvietošanu ar masu mediju īpašnieku uzņēmumiem un pārskaitījis tiem ne mazāk kā 100 000 latu.

Fliks otrdien paziņoja, ka atkāpjas no "airBaltic" prezidenta un izpilddirektora amata. Viņa aiziešana no amata bija viens no priekšnosacījumiem, ko izvirzīja valsts, lai ieguldītu līdzekļus lidsabiedrības pamatkapitālā.

Latvijā

Īstenojot uz bērnu onkoloģijas attīstību vērstu projektu, plānots ieguldīt 9,3 miljonus eiro, lai turpmāko piecu gadu laikā ieviestu uz pacientu centrētu un multidisciplināru pieeju visā aprūpes procesā, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM).