Veikalā Rīgas centrā pusaudžiem tirgo legālas narkotikas

Rīgas centrā pāris kvartālu attālumā no trim vidusskolām un vienas koledžas nu jau vairākus mēnešus darbojas veikaliņš, kurā var nopirkt tā saucamās legālās narkotikas, trešdien vēsta laikraksts "Diena".

"Legālo narkotiku" bizness Latvijā uzplauka pirms vairākiem gadiem, kad Rīgā kā sēnes pēc lietus saauga mazi veikaliņi, kuros tirgoja "Spice" maisījumus un citus apreibinātājus, atgādināja laikraksts. Kad pievērsta uzmanība tam, ka šajos veikaliņos aktīvi iepērkas nepilngadīgie, valdība papildināja oficiālo aizliegto vielu sarakstu, un lielākā daļa veikalu durvis aizvēra. Tomēr tagad apķērīgie "biznesmeņi", šķiet, atraduši jaunas vielas, ko tirgot.

Ernesta Birznieka-Upīša ielā atrodamais veikaliņš "Shamanas.lv" strādā diennakti visu nedēļu, un ap veikaliņu spietojošo, apdullināto jauniešu bari traucē apkārtējo namu iedzīvotāju naktsmieru.

"Pamodos no tā, ka pie veikaliņa viens viņu klients, jauns puisis, kliedza. Skatījos pa logu, viņš bija saliecies un tādā kā transā iegājis, visu laiku mehāniski atkārtoja divus vārdus. Tad viņš piepeši sāka dauzīt un spārdīt mājas durvis," pastāstījusi kāda veikalam kaimiņos dzīvojoša sieviete. Tamlīdzīgi gadījumi bijuši vairāki un viņas ģimene šobrīd apsver, vai nevērsties par to policijā.

Savukārt cits kaimiņš, sūkstās, ka policija miera traucētājiem uzmanību nepievēršot: "Tas ir tas paradokss, ka viss notiek gaišā dienas laikā, bet sankcijas no varas iestādēm, ja arī ir bijušas, nekādu efektu nav devušas."

Pašā veikalā laikraksts novērojis, ka tā klienti tiešām galvenokārt ir jaunieši. Lielā daļā gadījumu pēc izskata nevar droši pateikt, vai pircējs sasniedzis 18 gadu vecumu, bet pārdevējs nevienam klientam uzrādīt personu apliecinošus dokumentus nav prasījis. Kases aparāts nekur nav manīts, un jautājums, vai var norēķināties ar bankas karti, pārdevējā izraisījis smieklus. Viņš pastāstījis, ka tagad veikalā pārdodot vairs tikai viena veida "īpašo" preci. Jautāts, vai efekts no tās izpīpēšanas būs līdzīgs marihuānai, pārdevējs bijis izvairīgs, bet norādījis, ka ar trīs latus vērto iepakojumu iesācējam pietiks un vēl pāri paliks.

Precīzi, kas ir šī viela, kura guvusi tik lielu popularitāti jauniešu vidū, noskaidrot laikrakstam nav izdevies. Uz vielas iepakojumiem pilns sastāvs nav bijis norādīts, uz uzlīmes bijis izlasāms vienīgi dzejisks apraksts par augu maisījuma patīkamo efektu un norādīta viena tajā it kā esošā sastāvdaļa – "Althaea officinalis" jeb ārstniecības alteja.

Narkoloģe Tatjana Justa gan izteikusi šaubas, vai šis augs tiešām būtu galvenais, kas atrodams maisījumā: "Ja pareizi atceros, arī "Spice" maisījumos kā sastāvdaļa bija minēta alteja. Altejas sakni parasti lieto pret klepu, bet šeit bija redzams, ka maisiņos nav sasmalcināta altejas sakne, bet gan kaut kādi zaļumi. Pats pārdevējs taču arī teica, ka uzraksts neatbilst tam, kas maisiņā."

Policijas preses pārstāvis Andis Rinkevics informējis, ka konkrētais veikals jau ir nonācis likumsargu redzeslokā un šobrīd tiek gaidīti ekspertīžu rezultāti, lai lemtu par tālāko darbību. Ja atklāsies, ka tirgotas nelegālas vielas, protams, policija pret veikalu vērsīsies visā likuma bardzībā. Savukārt, ja vielas izrādīsies legālas, lai tās iekļautu aizliegto vielu sarakstā, Iekšlietu ministrija var vērsties pie Veselības ministrijas kā kompetentās iestādes, uzsver Rinkevics. Viņš arī aicina iedzīvotājus par līdzīgiem gadījumiem ziņot policijai.

Laikraksts piebilst, ka "Shamanas.lv" nav vienīgais šāda tipa veikaliņš Rīgā. Vairāki avoti esot ziņojuši par analogām tirdzniecības vietām, piemēram, Centrāltirgū un Iļģuciemā.

Arī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins trešdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Labrīt, Latvija!" norādīja, ka šī nav vienīgā tirdzniecības vieta, kur pašlaik atkal sāk parādīties legālās narkotikas. Gada sākumā policijai izdevies pilnībā sagraut vienu šādu tīklu ar vairāk nekā 10 tirdzniecības vietām sagraut pilnībā, jo pierādīts, ka tur realizētas aizliegtas vielas.

"Kāpēc parādās šobrīd - tā ir mūžīgā cīņa ar ķīmiķiem, kas strādā vienā solī ar organizēto noziedzību un narkotiskajās vielās nelielā ziņā izmaina formulas, tādā veidā šobrīd tās nosacīti legālās narkotikas nav iekļautas sarakstā," skaidroja Grišins.

Policija veic kontrolpirkumus un ekspertīzes arī laikrakstā pieminētajos veikalos, bet pašlaik nav izdevies konstatēt, ka tiktu tirgotas aizliegtas vielas. "Lai sauktu viņus pie kriminālatbildības, ir jāveic izmaiņas likumā. Mēs šos materiālus krājam, un tiklīdz mums būs pamats viņus saukt pie kriminālatbildības, mēs arī nekavējoties rīkosimies." Konkrētās tirdzniecības vietas policija regulāri pārbauda un mēģina saukt pie atbildības par cita rakstura pārkāpumiem.