Sāks kriminālvajāšanu pret personām, kas budžetam radījušas zaudējumus 77 000 latu apmērā

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde nosūtījusi prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai kriminālprocesu pret trīs personu grupu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, kas radījusi zaudējumus valstij gandrīz 77 tūkstošu latu apmērā, aģentūru BNS informēja VID Sabiedrisko attiecību daļā.

Dienesta pārstāvji pavēstīja, ka kriminālprocess tika sākts pērn 15.martā par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā.

Kriminālprocesa ietvaros aizdomās turēto statuss piemērots trijām personām, kuras, darbojoties pēc iepriekšējas vienošanās, samazināja valsts budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokli (PVN) un tādā veidā, izvairoties no PVN maksājumu nomaksas, izdarīja noziedzīgu nodarījumu. Noskaidrots, ka valsts budžetam tādējādi nodarīti zaudējumi nepilnu 77 tūkstošu latu apmērā.

Izmeklētāju rīcībā esošā informācija liecina, ka uzņēmums priekšnodoklī uzrādījis darījumus ar vairākām citām sabiedrībām ar ierobežotu atbildību, kas izslēgtas no VID ar PVN apliekamo personu reģistra, saņemot par šiem faktiski nenotikušajiem darījumiem naudas summas. Īstenojot noziedzīgās darbības, vienlaikus tika izmantoti pieci pretlikumīgiem nolūkiem veidoti uzņēmumi. Turklāt, pēc VID teiktā, nelikumīgo darbību slēpšanai tika saņemti kādas grāmatvedes pakalpojumi, lai ieņēmumu dienestam radītu iespaidu, ka shēmā iesaistītie fiktīvie uzņēmumi veic saimniecisko darbību.

Finanšu policija noskaidrojusi, ka minētās personas 2009.gadā izdarījušas noziedzīgus nodarījumus, izmantojot uzņēmuma dokumentus, rekvizītus un zīmogus. Uzņēmuma deklarētie darbības virzieni ir grīdas un sienu apdare, elektriskās instalācijas ierīkošana, būvniecība, automobiļu un motociklu pārdošana, apkope un remonts, autodegvielas mazumtirdzniecība un vairāki citi.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka aizdomīgie finanšu darījumi tika veikti 2009.gadā.

Visiem aizdomās turamajiem piemērots drošības līdzeklis – aizliegums tuvoties noteiktām personām un kā papildu drošības līdzeklis – aizliegums izbraukt no valsts un uzturēšanās noteiktā dzīvesvietā.

Latvijā

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pirmajā pusgadā sakārtojusi 16 ēkas 11 adresēs, kurām piešķirts A un B kategorijas vidi degradējošas būves statuss, informē VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.