KNAB: Vaškevičs kukuļos nodevis 52 880 eiro un 5600 latu

© f64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis apsūdzēt Finanšu ministrijas (FM) amatpersonu Vladimiru Vaškeviču, kurš, pēc korupcijas apkarotāju domām, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonai kukuļos nodevis 52 880 eiro un 5600 latu.

Vaškevičam draud cietums no no trim līdz astoņiem gadiem.

KNAB aģentūru BNS informēja, ka Ģenerālprokuratūrai nodotajā lietā noskaidrots, ka laikā no 2010.gada decembra līdz 2011.gada janvārim FM amatpersona vairākkārt nodevusi kukuļus VID amatpersonai, lai tā kukuļdevēja un viņa pārstāvētās personas interesēs ietekmētu VID lietvedībā esošās pārbaudes lietas izskatīšanas procesu, tās dēļ nodrošinātu tām labvēlīgu lēmumu pieņemšanu un nekonstatētu pārkāpumus konkrēta uzņēmuma darbībā, kā arī VID struktūrvienības neveiktu pārbaudes par konkrētām personām un uzņēmumiem, kuru intereses pārstāv kukuļdevējs.

Izmeklēšanas materiāli liecina, ka VID amatpersonai šie kukuļi doti arī par citām darbībām, lai tā pienācīgi neveiktu amata pienākumus kontrabandas apkarošanā, muitas administrēšanas jomā un nodokļu samaksas kontrolē.

KNAB izmeklētājs ierosina saukt pie kriminālatbildības FM amatpersonu par kukuļdošanu, ko izdarījusi valsts amatpersona.

Kriminālprocesa izmeklēšanas laikā sadarbībā ar VID struktūrvienībām secināts, ka divu komercuzņēmumu amatpersonas, iespējams, veikušas pretlikumīgas darbības, lai nodrošinātu nelegālu akcizēto preču apriti Eiropas Savienības, tostarp Latvijas, teritorijā un izvairītos no nodokļu maksāšanas vismaz divu miljonu latu apmērā.

Ņemot vērā iepriekš minēto, no kriminālprocesa materiāliem atsevišķā lietvedībā izdalīts jauns kriminālprocess, un tas nodots turpmākai izmeklēšanai VID Finanšu policijas pārvaldei.

Jau vēstīts, ka KNAB toreizējo FM Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieku Vaškeviču aizturēja šogad janvāra beigās, bet 2.februārī tiesa nolēma viņam kā drošības līdzekli piemērot apcietinājumu. 28.martā savukārt Vaškevičs apmaiņā pret 60 tūkstošu latu drošības naudu cietumu pameta.

Vaškevičam gan tika piemēroti jauni drošības līdzekļi – aizliegums izbraukt no valsts, tikties ar konkrētām personām un ieņemt amatu FM.

Jūlijā FM paziņoja, ka Vaškevičs pārcelts citā amatā Nodokļu analīzes departamentā formālu iemeslu dēļ, kas saistīti ar FM reorganizāciju.

Latvijā

No šī gada oktobra Latvijā stāsies spēkā jauns regulējums, kas aizliegs izmantot vissezonas "M+S" riepas ziemas periodā, tā vietā nosakot nepieciešamību izmantot riepas, kas marķētas ar "kalns un sniegpārsliņa" simbolu. "Drošas braukšanas skolas" vadītājs Jānis Vanks skaidro, ka "kas der visam, neder nekam", uzsverot, ka vissezonas riepas nav pietiekami efektīvas Latvijai raksturīgajos sniega un ledus apstākļos, un ņemot vērā, ka riepu kvalitāte ir būtiska drošībai, jaunais regulējums ir atbilstošs un loģisks.

Svarīgākais