Latvijā palielinās noziedznieku sadarbība, vervējot personas seksuālai izmantošanai Vācijā

Valsts policija konstatējusi krievu valodā runājošu noziedzīgu grupu pieaugošu sadarbību Latvijā, vervējot personas, lai organizētu to seksuālo izmantošanu Vācijā.

Valsts policijā (VP) aģentūra BNS noskaidroja, ka Latvija joprojām ir cilvēku tirdzniecības upuru izcelsmes valsts un šī tendence pastiprinājās ar krīzi valsts ekonomikā.

Vēloties uzlabot savu materiālo stāvokli, nodarbojoties ar prostitūciju, un arī rast iespēju turpmāk palikt dzīvot ārzemēs, sievietes no Latvijas izbrauc labprātīgi.

Populārākās cilvēku tirdzniecības mērķa valstis vēl aizvien ir Vācija, Lielbritānija, Nīderlande, Itālija, Spānija, Šveice, Dānija un Portugāle.

"Manāma tendence, ka ārzemju pilsoņi paši bez starpniekiem mēģina savervēt sievietes Latvijā. Ir konstatēta krievu valodā runājošo noziedzīgu grupu pieaugoša sadarbība Latvijā, vervējot personas, lai organizētu to seksuālo izmantošanu Vācijā," norādīja policija.

Organizēšanā iesaistās etniskie vācieši no bijušās PSRS, lietuvieši un Latvijas iedzīvotāji. Vietējā organizētā noziedzība gandrīz nepiedalās cilvēku tirdzniecībā vai personu nosūtīšanā uz ārvalstīm seksuālai izmantošanai.

Pieaug arī gadījumu skaits, kad prostitūcijā iesaistītās sievietes, kuras ir devušās uz ārvalstīm, piemēram, Īriju, Kipru. Šajās valstīs viņām liek noslēgt laulību ar trešo valstu pilsoņiem, visbiežāk no Pakistānas, Indijas un Bangladešas, kuri vēlas iegūt legālas uzturēšanās atļaujas ES.

Līdz ar šādu noziedzīgu nodarījumu attīstību pieaug potenciālais ES valstu iekšējās drošības apdraudējums, kā arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas iespējas, uzsvēra policija.

2010.gadā Īrijas policija ir sākusi pasākumus pret fiktīvajās laulībās iesaistītajiem trešo valstu pilsoņiem, tostarp izmantojot arī Latvijas policijas sniegto informāciju.

Izvērtējot iespējamos cilvēku tirdzniecības riskus, VP par tādu ir atzinusi arī fiktīvas laulības bez nolūka izveidot ģimeni noslēgšanu ārvalstīs. Policija ir sagatavojusi arī attiecīgus priekšlikumus izmaiņām Krimināllikumā par fiktīvo laulību organizēšanas kriminalizēšanu, kas šogad martā tika virzīti izvērtēšanai Tieslietu ministrijas pastāvīgajā darba grupā.

Savukārt Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldē tiek veiktas padziļinātas izmeklēšanas, lai pilnvērtīgi varētu aptvert visas organizētās seksuālās ekspluatācijas darbības jomas.

Latvijā vardarbīga cilvēku, jo īpaši bērnu, tirdzniecība ir gandrīz izskausta, taču policija atzina, ka jebkurā brīdī sasniegtais rezultāts cilvēku tirdzniecības apkarošanas jomā dažādu apstākļu ietekmē var mainīties uz negatīvo pusi, jo cilvēku tirdzniecības organizatori aizvien maina maršrutus, veidus un ekspluatācijas nolūkus.

Svarīgākais