Šovasar peldētāju pārgalvība nemazinās

Ūdens atpūtas cienītājus aicina būt uzmanīgiem peldēšanas sezonas laikā, nepārvērtēt savas spējas un nebūt pārgalvīgiem. Ik gadu cilvēki gūst dažāda veida traumas vai pat noslīkst.

Pērn traumas, kas visbiežāk skar mugurkaulu un kakla skriemeļus, guvuši vairāk kā desmit cilvēku, lecot ūdenī uz galvas vai kājām, ieskrienoties vai no liela augstuma. Šogad bijuši aptuveni četri gadījumi, visos traumas guvuši vīrieši un viens no cietušajiem bijis 16 gadīgs jaunietis. „Tas ir skaidrojams ar pārgalvību, jo cietušo vidējais vecums ir 20 līdz 30 gadi. Mediķi kategoriski iebilst pret tik bīstamu rīcību, jo arī gadījumos, kad vieta šķiet zināma, var būt mainījusies ūdens tilpnes gultne, iemests kāds akmens vai cits priekšmets, kas traumē neapdomīgo lēcēju,” norāda Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) komunikācijas speciāliste Ilze Bukša.

Pērn Valsts ugunsdzēsēju un glābšanas dienests (VUGD) no ūdens tilpnēm izvilcis 146 noslīkušos, tostarp četrus bērnus. Vistraģiskākais bija pagājušā gada jūlijs, kad VUGD glābēji no ūdenskrātuvēm izcēla 49 noslīkušos, bet šogad dzīvību zaudējuši jau 46 iedzīvotāji, tai skaitā viens bērns, informē VUGD sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Vetere.

No jūnija līdz septembrim sākta informatīva kampaņa „Jūra nav līdz ceļiem”, kuras laikā viena no aktivitātēm būs mediķu demonstrējumi pirmās palīdzības sniegšanā cietušajiem.

Svarīgākais