Par nelikumīgu robežas šķērsošanu aiztur Kongo, Kotdivuāras un Alžīrijas pilsoņus

Valsts robežsardzes (VRS) darbinieki pagājušajā nedēļā par mēģinājumu ieceļot Latvijā ar viltotiem dokumentiem aizturējuši četrus Kongo un vienu Kotdivuāras pilsoni, bet trešdien bez vīzas un uzturēšanās atļaujas Latvijā mēģinājis iebraukt Alžīrijas pilsonis, aģentūru BNS informēja Valsts robežsardzē.

Alžīrijas pilsonis aizturēts Ainažos, kad viņš ar starptautiskās satiksmes autobusu no Tallinas bija tikko iebraucis Latvijā. Viņu aizturēja VRS Rīgas pārvaldes Vidzemes dienesta amatpersonas, veicot ārzemnieku uzturēšanās un tranzīta noteikumu kontroli pierobežā.

1957.gadā dzimušais vīrietis robežsargiem uzrādījis vien derīgu Alžīrijas pilsoņa pasi, bet nedz derīgas vīzas, nedz uzturēšanās atļaujas Latvijā viņam nav bijis. Viņa uzrādītās biļešu izdrukas liecinājušas, ka Alžīrijas pilsonis Latviju plānojis izmantot vien kā tranzītvalsti, lai tālāk dotos caur Viļņu uz Poliju.

Taču, lai uzturētos jebkurā no nosauktajām valstīm, viņam bija vajadzīga derīga Šengenas valstu vīza, norādīja VRS pārstāve Kristīne Pētersone.

Alžīrijas pilsonis aizturēts un ievietots Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Limbažu iecirkņa īslaicīgas aizturēšanas vietā.

Pagājušajā nedēļā ieceļošana valstī atteikta trešo valstu pilsoņiem – 14 Krievijas, pieciem Tadžikistānas, trijiem Kongo, vienam Gruzijas, diviem Kirgizstānas, vienam Lielbritānijas, vienam Kotdivuāras, vienam Indijas, diviem Ukrainas, vienam Kazahstānas pilsonim un vienai personai bez noteiktas valstiskās piederības.

Konstatēts arī 31 vīzu režīma pārkāpums – pārsniegts vīzā noteiktais uzturēšanās laiks, pārkāpumi konstatēti personām, izceļojot no valsts. Savukārt valsts iekšienē aizturētas 18 personas par uzturēšanās nosacījumu pārkāpumiem – viens Nīderlandes, pieci Baltkrievijas, viens Moldovas, divi Izraēlas, četri Krievijas, divi Afganistānas, viens Indijas, viens Gruzijas pilsonis un viena persona bez noteiktas valstiskās piederības.

Latvijā

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija aicina Sociālo un darba lietu komisiju pārskatīt grozījumu par alkohola pieejamības ierobežošanu spēkā stāšanās termiņu, lai tie stātos spēkā jau nākamā gada 1.janvārī.

Svarīgākais