VID lūdz sākt vajāšanu pret 15 personām par izvairīšanos no nodokļiem un naudas atmazgāšanu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde kriminālvajāšanas sākšanai prokuratūrai nosūtījusi procesu pret 15 personām par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizāciju teju 160 tūkstošu latu apmērā, aģentūrai BNS pavēstīja VID Sabiedrisko attiecību daļā.

VID informēja, ka 9.maijā VID Finanšu policijas pārvalde Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtīja kriminālprocesu kopumā pret 15 personām, tostarp pret septiņām reāli strādājošu uzņēmumu amatpersonām jeb shēmas klientiem un shēmas organizatoru, par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizāciju teju 160 tūkstošu latu apmērā. Kriminālprocesa ietvaros veikto kratīšanu laikā atsavinātie naudas līdzekļi – 72 675 eiro (51,1 tūkstotis latu) un 9830 latu – atzīti par noziedzīgi iegūtiem un ieskaitīti valsts budžetā.

Kriminālprocess par noziedzīga grupējuma darbību tika sākts 2009.gada 15.janvārī. Noziedzīgais grupējums 2008.gadā saskaņā ar iepriekšēju vienošanos un pienākumu sadali, izmantojot vairāku uzņēmumu rekvizītus un banku kontus, mākslīgi veidoja uzņēmumu savstarpējas darījumu shēmas, lai nemaksātu valsts budžetā pievienotās vērtības nodokli (PVN) un legalizētu finanšu līdzekļus lielā apmērā. Sākotnēji kriminālprocesa ietvaros aizdomās turamās personas statuss tika piemērots piecām personām, taču VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji darba gaitā savākuši pierādījumus pret kopumā 15 shēmā iesaistītām personām, tostarp arī pret shēmas organizatoru un septiņām reāli strādājošu uzņēmumu jeb shēmas klientu amatpersonām, klāstīja VID.

VID arī informēja, ka grupējumā ar noziedzīgu mērķi bija apvienojušās astoņas personas, kuru starpā bija sadalīti pienākumi pēc atbildības līmeņiem. Noziedzīgās shēmas darbības īstenošanā tika izveidoti vairāki fiktīvi uzņēmumi, kas sešiem reāliem uzņēmumiem jeb klientiem it kā sniedza pakalpojumus celtniecības nozarē. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka noziedzīgais grupējums izmantojis naudas atmazgāšanas shēmu, kad ar PVN apliekamu darījumu dokumenti tiek noformēti par faktiski nenotikušiem darījumiem, tālāk par šiem darījumiem veicot apmaksu fiktīvi dibinātiem uzņēmumiem, lai nauda nonāktu grupējuma rīcībā.

Kopumā noziedzīgais grupējums, deklarējot darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, lai izvairītos no PVN nomaksas un legalizējot noziedzīgi iegūtus līdzekļus, valstij radījis zaudējumus 159 537,25 latu apmērā, uzsvēra VID.

VID atgādināja, ka kriminālprocesa ietvaros 2009.gada 15.janvārī Rīgā un Madonā tika veiktas 17 kratīšanas iesaistīto personu dzīvesvietās un automašīnās, kuru laikā tika atsavināti gan fiktīvu uzņēmumu grāmatvedības dokumenti, banku dokumenti, kodu kalkulatori, kodu kartes, zīmogi, divas gāzes pistoles un viens nereģistrēts šaujamierocis bez attiecīgās atļaujas, gan arī skaidra nauda 72 675 eiro un 9830 latu apmērā. Par šiem naudas līdzekļiem ir stājies spēkā galīgais tiesas lēmums par to atzīšanu par noziedzīgi iegūtiem, un tie ir ieskaitīti valsts budžetā.

Kriminālprocess šogad 9.maijā nosūtīts Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai ar ierosinājumu sākt kriminālvajāšanu pret 15 personām, kurām piemērots aizdomās turētā statuss par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā, nodarot valstij zaudējumus lielā apmērā, kā arī par noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, kas izdarīta atkārtoti vai personu grupā.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.