Sausā laika dēļ turpina pieaugt ugunsbīstamība mežos

Ilgstoši turpinoties sausam laikam, mežu degamības rādītājs Latvijas lielākajā daļā sasniedzis ceturto no piecām klasēm, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Tas nozīmē ļoti augstu ugunsbīstamību. Šādos apstākļos itin viegli var izcelties plaši un postoši ugunsgrēki. Nedaudz mazāks ugunsgrēku risks ir vienīgi piekrastē.

Nokrišņu daudzums aprīlī Latvijā bija tikai 62 procenti no ilggadējā vidējā rādītāja, turklāt lielākā daļa nokrišņu bija mēneša sākumā. Aprīļa pirmās dekādes nokrišņu daudzums kopumā Latvijā bija 170% no normas, otrajā dekādē nokrišņu daudzums bija 30%, bet trešajā – tikai divi procenti no normas.

3. un 4.maijā daudzviet Latvijā lija un sniga, tomēr kopējais nokrišņu daudzums nebija liels un tā sadalījums bija teritoriāli nevienmērīgs, tādēļ visā valstī saglabājas nokrišņu deficīts. Sausumu un augstu ugunsbīstamību veicina arī zemais gaisa mitrums. Pirmdienas pēcpusdienā daudzviet, īpaši Latvijas austrumu daļā, relatīvais gaisa mitrums noslīdēja zem 25%.

Savukārt 26.aprīļa pēcpusdienā Zosēnu novērojumu stacijā tika konstatēta gaisa relatīvā mitruma samazināšanās līdz pat 16% - tik sauss gaiss Latvijā ir ļoti reta parādība.

Sinoptiķi prognozē, ka īslaicīgs lietus un pērkona negaiss vietām Latvijā – pārsvarā valsts austrumu daļā - gaidāms ceturtdien, savukārt piektdien lietus mākoņi, visticamāk, šķērsos Latvijas lielāko daļu. Arī šoreiz nokrišņu sadalījums būs nevienmērīgs - atsevišķi negaisa mākoņi nesīs pamatīgas lietusgāzes, bet citviet lietus mākoņi var paiet garām.

Svarīgākais