Rīgā vīrietis un pusaudzis kopā aplaupījuši vairākas bankas

Valsts policija aizdomās par šogad Rīgā notikušajām banku aplaupīšanām un to mēģinājumiem aizturējusi 1979.gadā dzimušu vīrieti, kurš kopā ar nesen aizturēto 17 gadu veco jaunieti tiek vainots piecu banku filiāļu un norēķinu grupu laupīšanas mēģinājumos un četrās laupīšanās.

Par to šodien žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas Rīgas reģiona kriminālpolicijas priekšnieka vietnieks Andris Stūrainis.

Vecākais no laupītājiem, iespējams, bijis noziegumu organizators. Viņš agrāk četrreiz sodīts par zādzībām, krāpšanām un izspiešanām. Gan pie ceturtdien notvertā vīrieša, gan iepriekš aizturētā pusaudža atrasts šaujamierocim līdzīgs priekšmets.

Abiem aizturētajiem kopā bija izdevies nolaupīt 4500 latu.

Pēc policijas uzskata, noziegumi pastrādāti nepārliecinoši. "Jau no pirmās reizes mūsu uzmanību pievērsa fakts, ka šīs personas darbojās ārkārtīgi nepārliecinoši un bija acīmredzams, ka viņiem noziegumu izdarīšanā trūkst pieredzes," uzsvēra Stūrainis.

Sākotnēji viena no versijām bija, ka laupītājam bijusi nepieciešama slava un viņš ir psihiski nelīdzsvarots. Policija gan pusaudzim veiks ekspertīzi, taču pašreiz nekas neliecina, ka jaunietis būtu garīgi nelīdzsvarots.

Likumsargiem gan zināms, ka pusaudzim bijusi nelabvēlīga bērnība, jau agrā vecumā viņam nomiruši vecāki un viņš dzīvojis ar aizbildņiem. "Principā viņš ir viens no tiem, kurš uz ielas iemācījies izdzīvot un nonācis līdz tam," aizturēto raksturoja Stūrainis.

Sākumā laupīšanas pusaudzim ar zināmu romantisma piedevu šķitušas interesantas, lai gan Stūrainis šaubās, vai pusaudzis vispār apzinājies, ka viņu gaida tāds naudas guvums. Vienā no laupīšanas epizodēm puisis pat nebija gaidījis, ka bankas darbinieki viņam sāks dot daudz naudas, un nebija sagatavojies tam, ka nauda būs jāaiznes. "Viņš ātri iebāza kabatās, ko varēja, un ātri aizgāja," piebilda policijas pārstāvis.

Pirmajā laupīšanas reizē uzbrucējs seju nav slēpis, otrajā laupīšanā uzbrucējs atnācis ar galvā uzliktu ķiveri, pārējos noziegumos seja slēpta zem šalles un cepures, bet pēdējās laupīšanās izmantota maska.

Vecākais vīrietis noziegumos turpat netālu bijis, taču vienā laupīšanā viņš arī aktīvi piedalījies. Jaunietis uz bankām braucis ar taksometru, sabiedrisko transportu, motorolleru.

Pirms pēdējā laupīšanas uzbrukuma aizturētie piezvanījuši pa tālruni 112 un paziņojuši, ka vairākos lielveikalos dažādos mikrorajonos ir ievietoti spridzekļi. Ar šādu rīcību noziedznieki gan nav atstājuši citas pilsētas vietas bez policijas.

Abi aizturētie nav radinieki. Vienkārši esot iepazinušies, taču policija pārbauda, vai vīrietis noziegumu izdarīšanā pusaudzi speciāli iesaistījis.

Lai noskaidrotu iespējamos noziedzniekus, policija bija izveidojusi pat atsevišķu izmeklēšanas grupu. Kopumā pārbaudīts apmēram 1000 personu.

Jau vēstīts, ka laupīšanu sērija sākās februāra beigās Āgenskalnā, kad no "Hipotēku bankas" nolaupīti aptuveni 500 latu.

Vēlāk no uzbrucējiem cieta "SEB banka", "Latvijas Krājbanka" un "Swedbank".

27.aprīlī 17 gadu vecais pusaudzis mēģināja aplaupīt "Swedbank" filiāli Pārdaugavā, Vienības gatvē. Taču, pateicoties klientu modrībai, pusaudzis tika aizturēts, un viņam tiesa piemērojusi apcietinājumu.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.