Abavas upē nojaukti desmit nelikumīgi izveidoti aizsprosti nēģu ķeršanai

Abavas upes posmā no Rendas līdz Abavas ietekai Ventā ir likvidēti desmit nelikumīgi izveidotie aizsprosti nēģu ķeršanai, pastāstīja Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāve Andra Ratkeviča.

"Tači sastāv no upes gultnē iedzītiem metāla stieņiem, uz kuriem tiek izveidoti mākslīgi aizsprosti, kuru atvērumos ievieto murdus nēģu ķeršanai," paskaidroja Ratkeviča.

Lai nodrošinātu sekmīgu nēģu nārstu, Abavas upē ir aizliegta šo zivju ieguve, tomēr nēģu augstā cena tirgū pievilina daudzus maluzvejniekus, kuri veido tačus. Kopumā nojauktas desmit taču vietas un no upes aizvesta aptuveni viena tonna metāla stieņu.

Ratkeviča sacīja, ka malu zvejnieku darbības dēļ Abavas upe bija piesārņota ar tādiem atkritumiem kā automašīnu motora pārsegi, durvis, metāla jumta segumi un citas auto daļas, kas līdz ar tačiem izņemtas no upes. Viņa arī norādīja, ka visi šie atkritumi un metāla stieņi apdraud arī ūdenstūristus.

Nēģu tači no ūdens izņemti par Zivju fonda naudu.

Abavas upe ir viena no nedaudzajām Latvijas upēm, kurā upes nēģis "Lampetra fluviatilis" nārsto, tādēļ tā ir iekļauta Latvijas īpaši aizsargājamā dabas teritorijā – dabas parkā "Abavas senleja" un Eiropas nozīmes aizsargājamo teritoriju tīklā "Natura 2000".