Olaines dūrējs atzīts par nepieskaitāmu

Puisis, kurš janvārī Olainē pastrādāja brutālu slepkavību, sadurot nejaušu garāmgājēju, ekspertīzē atzīts par nepieskaitāmu, ceturtdien vēsta laikraksts "Diena", atsaucoties uz Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes pārstāves Sigitas Pildavas pausto.

Eksperti norāda, ka, visticamāk, puisi ievietos slimnīcā.

Krimināltiesību eksperts Andrejs Judins skaidro, ka šādos gadījumos cilvēku vairs nevar saukt pie kriminālatbildības, tā vietā tiesa lemj, vai personu ievietot slimnīcā. "Tas nav sods. Sodīt mēs varam cilvēku, kurš saprot izdarīto un saprot, kas ir sods. Bet, ja cilvēks ir slims un to neuztver, tas nav iespējams. Medicīniskos piespiedu līdzekļus piemēro, lai ārstētu, tāpēc termiņš nav nosakāms. Ir gadījumi, kad cilvēks ārstējas desmit, divdesmit gadus vai pat visu mūžu. Bet, ja izveseļojas, cilvēks kļūst brīvs," norāda Judins.

Tiesu psiholoģijas eksperte Ilze Veitnere arī uzsver, ka tiesu psihiatrijas un psiholoģijas ekspertus nebūtu bijis iespējams piemānīt, ja puisis patiešām nebūtu nepieskaitāms. "Izlikties jau var, sastāstīt var nezin ko, bet bez tā, ko verbāli saka, cilvēki ļoti daudz ko izpauž nevilšus - tā ir ķermeņa valoda, zīmējumi, spontānas atbildes, reakcija uz dažādām it kā neitrālām lietām un tā tālāk. Tā gluži nav, ka es būšu brīva no jebkādas atbildības, ja sākšu stāstīt, ka redzu mazus zaļus cilvēciņus," viņa skaidro, uzsverot, ka ekspertīze ir komplekss vairāku speciālistu darbs, kura ietvaros noskaidro cilvēka izziņas procesa stāvokli, domāšanas un personības īpatnības.

Judins arī atzīst, ka gadījumos, kad nozieguma izdarītāju atzīst par nepieskaitāmu, tiesai pastāv vairāki rīcības varianti - viņam var nepiemērot neko vai arī ambulatoro aprūpi, kad cilvēks dzīvo pats savās mājās un ik pa laikam ierodas pie ārstiem uz pārbaudi. Smagākos gadījumos parasti tiek piespriesta ārstniecība vienkāršā slimnīcā vai arī ievietošana slimnīcā ar apsardzi.

"Jautājums par sabiedrības drošību, protams, nezaudē aktualitāti, un nodarījuma raksturs ietekmē pieņemto lēmumu. Principā ir liela varbūtība, ka viņam piemēros ārstēšanos slimnīcā ar apsardzi," prognozē eksperts. Tas gan nenozīmē, ka vīrietis tur pavadīs visu mūžu. Vismaz reizi gadā jānotiek izvērtēšanai, pēc kuras var atzīt, ka viņš izveseļojies un viņu var atbrīvot.

Jau vēstīts, ka Olainē gada sākumā 22 gadus vecais vīrietis pēkšņi uzbruka savam patēvam, kurš izlēca pa dzīvokļa logu un noslēpās pie tuvējā lielveikala. Kailais puisis viņam dzinies pakaļ, bet, nevarēdams patēvu atrast, uzbrucis pirmajai pretimnācējai - kādai 55 gadus vecai sievietei, sadurot viņu 20 reižu, bet pēc tam mierīgā gaitā dodoties uz tuvējā meža pusi.

Nekas no puiša iepriekš darītā neesot liecinājis par psihiskām problēmām. Pazinēji viņu raksturoja kā paraugjaunieti. Puiša māte laikrakstam "Diena" stāstīja, ka dēls gribējis iestāties armijā un medicīniskajā pārbaudē atzīts par veselu, bet nav pieņemts Aizsardzības akadēmijā, jo viņam konstatēts daltonisms.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.