Straume pie stūres sēdies 1,9 promiļu alkohola reibumā

© f64

Bijušais Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume pie stūres sēdies 1,9 promiļu alkohola reibumā, raksta portāls "pietiek.com".

Ekspolitiķim ne tikai uz četriem gadiem atņemtas autovadītāja tiesības, bet arī uz kādu laiku būs jāatvadās no sava vaļasprieka, jo viņam konfiscētas divas džipā atrastās karabīnes, vēsta portāls.

Pēc policijas sniegtās informācijas, 8.aprīļa vakarā ap pulksten 21.15 Straume braucis ar savu trīs gadus veco luksusa tipa apvidus auto "Infiniti QX56", kad viņu autoceļa Rīga–Ventspils 65.kilometrā aizturējusi patruļa.

Straumes auto apturēts sakarā ar "konkrētām aizdomām", ka tā vadītājs varētu būt alkohola reibumā. Pēc portāla rīcībā esošās informācijas, medību pasākuma laikā noticis konflikts, un kāds no Straumes medību biedriem anonīmi ziņojis policijai, ka pie konkrētā auto stūres atrodas iereibis cilvēks. Šo versiju apstiprina Tukuma policijas oficiāli sniegtā informācija, ka modrību Straumes džips izraisījis tādēļ, ka saņemts kāda iedzīvotāja zvans, lai pievēršot uzmanību šim auto.

Straume savu kādreizējā Saeimas priekšsēdētāja statusu neesot centies izmantot, uzvedies korekti un prasībai iepūst alkometrā nav pretojies. Alkometrs Straumes izelpā uzrādījis 1,9 promiles alkohola, kas atbilst diezgan stipram reibumam.

11.aprīlī administratīvā lieta nodota Tukuma rajona tiesai. Tomēr 10 diennakšu sodu Straume Lieldienu nedēļā sācis izciest Jūrmalā, jo tur ir viņa deklarētā dzīvesvieta. Straumem piemērots administratīvais sods par transportlīdzekļa vadīšanu, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles. Šis pants liek piemērot administratīvo arestu no 10 līdz 15 diennaktīm, uzlikt naudas sodu no 800 līdz 1000 latiem un atņemt transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz četriem gadiem.

Aģentūras BNS rīcībā esošajā tiesas spriedumā norādīts, ka bez aresta un tiesību atņemšanas bijušajam politiķim piemērots arī 800 latu liels naudas sods.

Tiesas lēmumā teikts, ka Straumem alkohola koncentrācija izelpotajā gaisā pirmajā mērījumā bija 1,90 promiles, bet otrā mērījumā – 2,19 promiles.

Tiesas sēdē Straume vainu pārkāpuma izdarīšanā atzina un izdarīto nožēlojis. Viņš paskaidrojis, ka bijis alkohola reibumā un personisku iemeslu dēļ braucis ar automašīnu.

Uzliekot sodu, tiesa ņēma vērā izdarītā pārkāpuma raksturu, ziņas par pārkāpēja personu, viņa vainas pakāpi, mantisko stāvokli, atbildību mīkstinošos un atbildību pastiprinošos apstākļus.

Atbildību pastiprinoši apstākļi lietā netika konstatēti.

Tiesa gan konstatējusi, ka Straume agrāk ir izdarījis administratīvus pārkāpumus, bet uzliktie naudas sodi samaksāti.

Tiesā aģentūrai BNS apstiprināja, ka tiesas lēmums nav pārsūdzēts.

Straume jau kopš 2002.gada ir kaislīgs mednieks, un arī šoreiz viņš devies mājup no medībām Kurzemes pusē. Tādēļ džipā atradušās divas medību karabīnes. Tās policija konfiscējusi, un atsevišķa administratīvā pārkāpuma lieta par šo faktu nosūtīta Jūrmalas likumsargiem. Administratīvais sods, kas saistīts ar apreibinošu vielu neatļautu lietošanu, automātiski nozīmējot, ka tiks anulēta ieroča glabāšanas atļauja, portāls noskaidroja policijā.

Straume bija parlamenta priekšsēdētājs 7.Saeimas laikā no 1998.gada 3.novembra līdz 2002.gada 5.novembrim. Straumes politiskā karjera beidzās 2006.gadā līdz ar neievēlēšanu 9.Saeimā. Tiek uzskatīts, ka vēlētāji viņu sodīja par tā dēvēto Jūrmalgeitas skandālu, kur Straume figurēja ar iesauku Batjka.

1962.gadā dzimušais Straume ilgus gadus bija viens no "tēvzemiešu" līderiem. Viņš politikā iesaistījās jau Atmodas laikā 1988.gadā, sākot ar kustību "Helsinki–86". Vēlāk viņš darbojies Latvijas Nacionālās neatkarības kustībā (LNNK), Pilsoņu kongresā un apvienībā "Tēvzemei un Brīvībai". Straume ticis ievēlēts 5., 6., 7. un 8.Saeimā no apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK.

10.martā Straume, kurš bija attālinājies no partijas un bijušajiem kolēģiem, pēc paša vēlēšanās esot uzrakstījis iesniegumu par izstāšanos no TB/LNNK.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.