Tukumā eksplozija saplosa profesionālu metinātāju

© f64

Sprā­dziens me­ti­nā­ša­nas lai­kā kā­dā Tu­ku­ma au­to­ser­vi­sā iz­dzē­sa 30 ga­dus ve­cā Ar­ņa dzī­vī­bu. Jaun­ais vī­rie­tis bi­jis sa­va dar­ba pro­fe­si­onā­lis, drau­gi ir ne­iz­prat­nē, kas ar vī­rie­ti iz­spē­lē­jis tik ne­žē­lī­gu jo­ku.

Sprā­dziens pir­tī

Ne­dē­ļas lai­kā Tu­ku­mā no­ti­ku­ši di­vi sprā­dzie­ni. Ne­lai­mes vie­tas vie­na no ot­ras at­ro­das ap­mē­ra trīs kilo­met­ru at­tā­lu­mā. Eks­plo­zi­jā, kas no­ti­ka 2. ap­rī­lī ap pulk­sten 13, skais­tum­kop­ša­nas, ve­se­lī­bas un spor­ta cen­trā «Har­mo­ni­ja», pa­ma­tī­gi bo­jā­ta ēka un da­žā­das trau­mas eks­plo­zi­jas ra­dī­tā gai­sa viļ­ņa dēļ gu­vu­ši se­ši cil­vē­ki. Vis­sma­gāk cie­tu­si kā­da sie­vie­te, ku­rai lauz­ta ro­ka. Ie­spē­jams, se­kas bū­tu sma­gā­kas, ja pir­tī, kur bi­jis sprā­dzie­na epi­centrs, at­ras­tos cil­vē­ki, ta­ču uz at­pū­tas kom­plek­su at­nā­ku­šie ļau­dis vēl uz­tu­rē­jās ģēr­btu­vē. Ar ap­ku­res sis­tē­mu it kā viss bi­jis kār­tī­bā. Ne­tiek iz­slēgts, ka sprā­dzie­nu iz­rai­sī­ju­šas dūm­gā­zes, tā­pat tiek iz­ska­tī­ta ver­si­ja par ļaun­prā­tī­gu rī­cī­bu.

Lik­te­nī­gā ben­zīn­bā­ka

Sa­vu­kārt 25. mar­tā ap pulk­sten de­vi­ņiem va­ka­rā no­ti­ku­šais sprā­dziens au­to­ser­vi­sā Sta­ci­jas ie­lā iz­dzē­sis 30 ga­dus ve­ca vī­rie­ša dzī­vī­bu. Eks­plo­zi­ja no­ti­ka brī­dī, kad vī­rie­tis ar pus­au­to­mā­tu me­ti­nā­ja no kra­vas au­to­ma­šī­nas no­ņem­tu ben­zī­na bā­ku. Zi­nāms, ka me­ti­nā­tājs no­ti­ku­ma vie­tā bi­jis viens, ne­lai­mi vi­sai ātr­i pa­ma­nī­jis ser­vi­sa ap­sargs, kurš arī iz­sau­cis me­di­ķus. Ne­at­lie­ka­mā me­di­cī­nis­kā pa­lī­dzī­ba ie­ra­du­sies da­žu mi­nū­šu lai­kā, ta­ču vī­rie­tis no gū­ta­jām trau­mām mi­ra ne­lai­mes vie­tā. Po­li­ci­ja par no­ti­ku­šo pa­gai­dām tu­vā­ku in­for­mā­ci­ju ne­sniedz, no­rā­dot, ka vēl ir daudz ne­skaid­rī­bu un no­zī­mē­tas eks­per­tī­zes.

Pār­gu­rums vai stei­ga?

Au­to­ser­vi­sa pla­ša­jā te­ri­to­ri­jā »VZ« iz­de­vās sa­stapt kā­du no bo­jā gā­ju­šā Ar­ņa ko­lē­ģiem, kurš zi­nā­ja teikt, ka vī­rie­tis bi­jis ļo­ti labs un pie­re­dzē­jis me­ti­nā­tājs, kurš, ie­spē­jams, pār­gu­ru­ma un stei­gas dēļ pie­ļā­vis lik­te­nī­gu kļū­du. Deg­vie­las tver­tni me­ti­nāt esot at­ve­dis kāds no pil­sē­tas auto­kra­vu pār­va­dā­tā­jiem, kurš nu pats jū­to­ties sa­bi­jies un vai­nīgs par no­ti­ku­šo. «Ne­viens jau klāt tur ne­bi­ja un ne­zi­na, kā viss no­ti­ka. Dzir­dē­ju ti­kai, ka klients at­ve­dis ne­iz­maz­gā­tu bā­ku. Pro­tams, Ar­nim bi­ja jā­do­mā par dro­šī­bu un bā­ka dar­bam jā­sa­ga­ta­vo pa­rei­zi, it kā jau viņš bi­ja to maz­gā­jis – bla­kus at­ra­da gan ziepj­ūde­ni, gan sūk­li. Zi­nā­tā­ji teic, ka bā­ku va­ja­dzē­ja iz­pūst, lai me­ti­nā­tu, bet kas to lai zi­na, kā viss īs­ti bi­ja. Ne­sa­pro­tu, kā va­rē­ja no­tikt tik bries­mī­gas lie­tas, Ar­nis vien­mēr skru­pu­lo­zi ie­vē­ro­ja dar­ba dro­šī­bas no­tei­ku­mus,» sma­gi no­pū­šas ko­lē­ģis. Ar­nis bā­ku nav vis me­ti­nā­jis tel­pā, bet pa­gal­mā. Te arī at­ras­ta pa­ma­tī­gi de­for­mē­tā tver­tne un sma­gi cie­tu­šais vī­rie­tis. Ar­nis bi­jis paš­no­dar­bi­nā­ta per­so­na un au­to­ser­vi­sā ap­tu­ve­ni trīs ga­dus saim­nie­ko­jis bi­ju­šās krā­so­ta­vas tel­pās. «Viņš bi­ja viens no re­ta­jiem la­ba­jiem me­ti­nā­tā­jiem pil­sē­tā, tie­šām sa­va ama­ta pro­fe­si­onā­lis. Vi­ņam vien­mēr va­rē­ja uz­ti­cē­ties, ne­kad ne­tai­sī­ja brā­ķi, īsāk sa­kot, viņš bi­ja cil­vēks ar zel­ta ro­kām. Diem­žēl lik­te­nis vi­ņam iz­rā­dī­jās ne­žē­līgs, sā­pi­not vi­ņa ve­cā­kus, mā­su, sie­vi­ņu un ma­zo dē­lē­nu,» sa­ka kāds bi­ju­šais Ar­ņa klients.

Tu­vi­nie­ki ne­spēj at­gū­ties

Pēc tra­ģis­kās ne­lai­mes Ar­ņa ģi­me­ne un drau­gi ir emo­ci­onā­li sa­grau­ti un vi­si kā viens no sa­ru­nas ar »VZ« at­sa­kās. «Es vēl ne­va­ru at­gū­ties pēc bē­rēm. Uz Ar­ņa ka­pa bi­ja tāds zie­du pa­klājs, kā vi­sai re­ti pie Brī­vī­bas pie­mi­nek­ļa re­dzams,» at­klāj kāds draugs. No Tu­ku­ma 27 kilo­met­rus at­tā­la­jā Zem­ītē, kur Ar­nis dzī­vo­jis un gā­jis sko­lā, jaun­o vī­rie­ti at­ce­ras ti­kai ar la­biem vār­diem. «Ar­ni un mā­su ve­cā­ki, kas ir tie­šām la­bi cil­vē­ki, jau no ma­zām die­nām ra­di­nā­ja pie dar­ba,» at­ce­ras kā­da pen­si­onā­re. «Ar­nis bi­ja ļo­ti labs ģi­me­nes cil­vēks, viņš bi­ja iz­da­rīgs, iz­pa­lī­dzīgs un zi­nošs. Re­gu­lā­ri dzir­dē­ju vī­rus, ja bi­ja va­ja­dzīgs kāds teh­nisks pa­doms, sa­kām: «Jā­uz­pra­sa Ar­nim, viņš no­teik­ti zi­nās!»»

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais