Latvijas pilsoņi ārzemēs zog, slepkavo un brauc dzērumā

Ik pa laikam ārzemju preses izdevumos parādās ziņas par citās zemēs mītošiem Latvijas pilsoņiem, kas izdarījuši noziegumus. Aizbraukuši peļņā vai pārcēlušies uz dzīvi ārzemēs, mūsējie ne tikai zog, bet arī slepkavo un klaji pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus. Liela daļa apsūdzēto cieš no alkohola atkarības.

Priverts Latvijā sabija neilgi

Kopš pavasara apcietinājumā Ekvadorā par rekordlielu narkotiku kontrabandu atrodas Latvijas kriminālā autoritāte Vladimirs Mitrēvičs (Podsolnuhs), kurš darbojies kopā ar kādu Krievijas pilsoni, trīs ekvadoriešiem un vēl vienu Latvijā zināmu noziedznieku, Krievijas pilsoni Maksimu Tarnopoļski.

Vairākus gadus Ekvadoras cietumā pavadīja arī Rolands Priverts, kurš par narkotiku kontrabandu tiesāts arī 1999. gadā Latvijā. Lai gan tika prognozēts, ka par 894 gramu kokaīna kontrabandu Privertam tālajā zemē var tikt piespriests mūža ieslodzījums, jau pēc nepilniem pieciem gadiem, proti, šopavasar, viņš atgriezās Latvijā. Viņa brīvība nebija ilga, jo jau jūlijā Somijas tiesa Privertam un viņa kompanjonam Modrim Liepiņam piesprieda cietumsodu par kokaīna kontrabandu no Dienvidamerikas uz Somiju, Igauniju un Latviju. Privertam Somijas cietumā būs jāpavada astoņi, bet Liepiņam – piecarpus gadu.

Šķiet, tikai tuvinieki pamanīja, ka Priverts no Ekvadoras bija atgriezies Latvijā. »VZ« rīcībā ir arī informācija, ka savos dzimtajos Saulkrastos viņš pamanījies vien apmeklēt zobārstu. Tuvinieki nevēlas ar presi apspriest nedz savas attiecības ar Privertu, nedz viņa gaitas.

Arī citi ieved narkotikas

Ārpus dzimtenes mītošie Latvijas pārstāvji joprojām aizraujas ar nelegālo narkotiku biznesu. Tā oktobra sākumā Lielbritānijas varas iestādes arestējušas kādu 23 gadus vecu Latvijas valsts piederīgo. Britu tiesībsargiem ir aizdomas par viņa saistību ar tūkstošiem latu vērtu narkotiku ražošanu. Vīrieša dzīvesvietā Aberdīnā policija atradusi marihuānas stādus aptuveni 4500 britu mārciņu jeb 3447 latu vērtībā, kā arī dažādu ar narkotiku audzēšanu saistītu atribūtiku.

Savukārt Lietuvas Šauļu apriņķa tiesa septembra vidū piesprieda brīvības atņemšanu uz desmit gadiem Latvijas pilsonim Sergejam Kuzminam, kuru atzina par vainīgu mēģinājumā ievest Lietuvā un realizēt vairāk nekā puskilogramu narkotisko vielu. Zem Kuzmina «BMW» priekšējā bufera tika atklāta slēptuve, kurā bija puskilograms amfetamīna un vairāk nekā simt gramu metamfetamīna.

Īrijā zog drēbes un fotokameras

Kamēr īri un briti ar savu huligānisko uzvedību nonāk Latvijas policijas redzeslokā, tikmēr Īrijā un Lielbritānijā mītošie Latvijas iedzīvotāji tiek sodīti par tur izdarītajiem noziegumiem, proti, latviešu imigranti pārsvarā zog veikalos, kā arī vada auto dzērumā un kaujas. Pērn kāda jauna sieviete, kurai darba devējs nebija samaksājis algu par triju nedēļu darbu, izlēmusi tikt pie jauna apģērba, to veikalā nozogot. Kopumā meitene veikalā nozagusi drēbes, rotaslietas un kosmētiku 150 eiro vērtībā.

Savukārt bezdarbniekam no Latvijas Aināram Vlasevičam Īrijas tiesa piespriedusi 200 eiro sodu par to, ka viņš veikalā Balinrobā nozadzis fotokameru «Sony». Laikraksts «Mayo Advertiser» vēsta, ka tiesībsargi vainīgo aizturējuši kādā aptiekā. Vīrietis atzinies zādzībā un aizvedis likumsargus līdz savam auto, kur bija paslēpis kameru. Vlasevičs skaidrojis, ka zadzis kameru, jo viņam bijusi nepieciešama nauda, proti, viņš plānojis nozagto lietu pārdot. Ņemot vērā, ka Vlasevičam nav iepriekšējas sodāmības, tiesnese viņam piespriedusi tikai naudas sodu.

Kāds cits vīrs no Latvijas, kurš Lielbritānijā bija ieradies darba meklējumos, palicis bezdarbniekos un aplaupījis fermu un divas mājas Vusteršīras grāfistē, vēsta Anglijas mediji. 41 gadu vecais Druvis Ruiga, izmantojot fermas un māju īpašnieku prombūtni, esot nozadzis dažas vīna pudeles, digitālo fotokameru, pārtiku un stipros alkoholiskos dzērienus. Pēdējās aplaupītās mājas kaimiņi izdzirdējuši iedarbojamies signalizācijas ierīces un zagli notvēruši piemājas dārza krūmos. Kad policija arestējusi Ruigu, kurš turklāt bijis reibumā, viņš tik vien spējis pateikt: «Nav maizes, nav darba. Piedodiet.» Iet aplaupīt mājas viņu pamudinājis darba un pajumtes zaudējums. Tiesnesis Ruigam piespriedis deviņus mēnešus cietumā. Pēc soda izciešanas vīrietis no Lielbritānijas tikšot izraidīts.

Visu rakstu lasiet 9. oktobra izdevumā Vakara Ziņas

Svarīgākais