Sāks pārbaudi par iespējamo naida kurināšanu saistībā ar Freimaņa izteikumiem pret ebrejiem

Drošības policija sāks pārbaudi par iespējamo nacionālā naida izraisīšanu saistībā ar aktīvista Ulda Freimaņa izteikumiem pret ebrejiem.

"Reaģējot uz masu saziņas līdzekļos izskanējušo informāciju par iespējamu nacionālā naida izraisīšanu, Drošības policija iepazīsies ar minēto materiālu un sāks pārbaudi," aģentūrai BNS apliecināja Drošības policijas priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa.

ASV bāzētā organizācija "Anti-Defamation League" (ADL), kas cīnās pret ebreju apmelošanu, pagājušajā nedēļā aicinājusi Latvijas valdību saukt pie atbildības galēji labēji noskaņoto aktīvistu Freimani par viņa izteikumiem televīzijā, kuros organizācija saskata aicinājumus uz vardarbību pret ebreju kopienu.

Runājot telekanāla TV5 programmā "Bez cenzūras" 16.martā, Freimanis par ebrejiem Latvijā teicis tādus komentārus kā "viņi jāpiekar pie kauna staba", "viņi visi ir jānogalina", kā arī nosaucis ebrejus par klauniem un vainojis par "visa novešanu līdz bankrotam", raidījumā sacīto atstāsta ADL.

"Mēs šeit dzīvojam, un tie ebreji rada kņadu un mērkaķojas apkārt," Freimaņa televīzijā minēto citē organizācija. "Un tieši tad viņus visus tiešā trāpījumā vajadzētu nošaut," teicis Freimanis. "Viņi visi ir klauni, tie ebreji," viņš vēl sacījis.

Organizācija paziņojumā uzsver, ka sarunā Freimanis vainojis ebrejus tādu problēmu radīšanā, "no kurām viņi var gūt labumu. Tas ir, viņus vienkārši vajag pakārt pie kauna staba. Viņi jānošauj, visi šie provokatori". Organizācija ADL apsūdz Freimani arī pret ebrejiem vērstu stereotipu veicināšanā, sakot, ka "ebreji naudu māk taisīt it visur". "Viņi šeit ieradās no Odesas vai Gomeļas, lai nodarbotos ar banku biznesu, jā, banku biznesu, un tādēļ viņi visus noveda līdz bankrotam," ADL savā paziņojumā iekļāvusi citātus no raidījuma.

ADL esot nosūtījusi vēstuli Latvijas premjerministram Valdim Dombrovskim ("Vienotība").

Freimanis, kurš bieži apmeklē dažādus piketus un mītiņus, savulaik jau saķērās ar Drošības policiju.

Aktīvista vārds visskaļāk izskanēja pērn 1.jūlijā, kad viņš plānoja organizēt gājienu, lai pieminētu vācu armijas ienākšanu Rīgā Otrā pasaules kara laikā. Freimanis apgalvoja, ka pasākums bija paredzēts, lai pieminētu latviešu karavīrus, kuri Otrā pasaules kara laikā bijuši iesaistīti vācu armijā. Neskatoties uz tiesas atļauju, gājiens tā arī nenotika, jo tā rīkotājs Freimanis pāris stundu pirms tā sākuma bija izsaukts uz Drošības policiju saistībā ar kriminālprocesu, kurš tika sākts, lai izvērtētu, vai, organizējot pieteikto gājienu, nav saskatāma nacistiskās Vācijas kara noziegumu slavināšana.

Kriminālprocesu gan izbeidza, jo netika konstatēts noziedzīgs nodarījums.

Svarīgākais