Jūrā pie Miķeļtorņa bākas atrastajā mucā varētu būt 38 kilogrami hašiša

Valsts robežsardze pieļauj, ka ceturtdien jūrā pie Miķeļtorņa bākas atrastajā mucā ir 38 kilogrami hašiša.

Valsts robežsardzes pārstāve Kristīne Pētersone aģentūrai BNS pastāstīja, ka robežsardzes helikopters, veicot robežuzraudzību no gaisa, apmēram vienu jūras jūdzi uz ziemeļiem no Miķeļtorņa bākas 10 līdz 15 metru attālumā no krasta pamanīja zaļas krāsas tvertni. Helikoptera apkalpe mucu uzņēma uz borta un nogādāja Ventspils lidostā, kur tās izpētei tika pieaicināts arī kinologs ar dienesta suni.

Izdarot iegriezumu tvertnē, robežsargi konstatēja 38,4 kilogramus brūnā līmlentē ietītu briketveidīgu iepakojumu. Suns uzrādīja narkotiku iespējamo klātbūtni. Par notikušo informēta Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvalde, kurai būs jāveic ekspertīzes un tālākās procesuālās darbības.

Robežsargi pieļauj, ka mucā atrastā viela ir hašišs. Avots Valsts policijā aģentūrai BNS teica, ka arī narkotiku cena ir atkarīga no kvalitātes, bet melnajā tirgū grams hašiša maksā 10-12 latu par gramu.

Oficiālus Valsts policijas (VP) komentārus par atradumu aģentūrai BNS pagaidām nav izdevies iegūt. VP pārstāvji vien norādīja - ja muca ir nākusi no kāda kuģa, narkotiku nokļūšana Latvijā pa jūras ceļiem nav nekas jauns.

Jau pērnā gada nogalē policija paziņojumā presei pavēstīja, ka Latvijā 2010.gadā nav novērotas būtiskas izmaiņas narkotiku izplatības jomā, taču jau vairākus gadus novērojama tendence ir Latvijas iedzīvotāju iesaistīšanās kokaīna kontrabandā no Dienvidamerikas uz Krieviju.

Sintētiskās narkotikas Latvijā tiek ievestas no Eiropas Savienības valstīm, piemēram, Lietuvas, Nīderlandes, Vācijas un Polijas, caur sauszemes robežkontroles punktiem, pārsvarā izmantojot autotransportu, kā arī caur ostām, izmantojot prāmju satiksmes līnijas. Līdzīgi tiek ievesta arī marihuāna un hašišs, kas Latvijas nelegālo narkotiku tirgum tiek piegādāts galvenokārt no Nīderlandes.

Savukārt kokaīns Latvijas teritorijā tiek ievests no Latīņamerikas valstīm, izmantojot jūras ceļus caur Krieviju un Ukrainu. Latvija tiek izmantota arī kokaīna tranzītam no Dienvidamerikas uz Krieviju un Skandināvijas valstīm.

Zīmīga un vairākus gadus novērojama tendence ir Latvijas iedzīvotāju iesaistīšanās kokaīna kontrabandā no Dienvidamerikas uz Krieviju, izmantojot kravas kuģu jūrniekus kā kurjerus un realizējot to Krievijas organizētās noziedzības pārstāvjiem.

Pērnā gada aprīlī no kuģa konteinera Rīgas ostā tika atsavināti vairāk nekā 200 kilogrami kokaīna ar tirgus vērtību aptuveni 14 miljoni latu (70 latu gramā). Likumsargi atrasto kokaīnu vērtēja kā ļoti labas kvalitātes. Kuģis bijis ceļā no Dienvidamerikas, un konteineru bija paredzēts nogādāt Krievijā.

Latvijā

Šonedēļ tika izziņots mazskaitlīgs gājiens no Saeimas uz Ministru kabinetu, lai protestētu pret pensiju plānu izmaiņām. Jautājums, vai akcijas jēga bija vērsta uz to, lai nākotnē piešķiramās pensijas būtu nevis lielākas, bet gan mazākas, vai tomēr Vecrīgā TV kameru priekšā notika domubiedru vingrināšanās politiskajās aktivitātēs, vai ar gājiena palīdzību tika aizstāvētas kredītiestāžu biznesa intereses?

Svarīgākais