Skatīs krimināllietu pret iepriekš attaisnotiem policistiem par piekaušanu līdz nāvei

Rīgas apgabaltiesa pirmdien plāno skatīt krimināllietu, kurā par Valērija Čubrēviča piekaušanu līdz nāvei apsūdzēti četri bijušie policisti - Alvis Lipņickis, Juris Vingris, Ringolds Meļķis un Juris Straume.

Lietas izskatīšana iepriekš vairākkārt atlikta.

Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesa 2003.gadā pierādījumu trūkuma dēļ bijušos policistus attaisnoja. Spriedumu pārsūdzēja gan prokurori, gan cietušie. Prokurori iepriekš pieprasīja tiesājamos sodīt ar 10 gadu cietumsodu, kā arī atstāt bez izskatīšanas bojā gājušā vīrieša civilsievas Olgas Nikolajevas pieteikto triju tūkstošu latu civilprasību.

Apsūdzības rakstā norādīts, ka, uzzinot par iespējamo Vingra māsas izvarošanu, četri policisti nelikumīgi ielauzušies privātmājā un situši Čubrēviču un ēkas saimnieku Jāni Vēdzi. Čubrēvičam Meļķis un Straume iesituši vienu reizi pa galvu, ar varu izveduši no mājas un iesēdinājuši vienam policistam piederošajā automašīnā.

Tikmēr Vingris un Lipņickis otrā istabā guļošajam mājas saimniekam Vēdzem apmēram trīs reizes iesita pa galvu, tādēļ viņš zaudēja samaņu. Pēc tam viņu automašīnā aizveda uz policijas iecirkni un ievietoja aizturēšanas telpā, nesniedzot medicīnisko palīdzību un neko nepaskaidrojot, teikts apsūdzības rakstā.

Savukārt Čubrēviču, kurš, pēc policistu rīcībā esošās informācijas, bija izvarojis Vingra māsu, policisti vispirms aizveda uz policijas iecirkni, bet pēc tam kāds licis aizturēto izvest no policijas ēkas telpām. Četri policisti aizturēto aizveduši uz Rumbulas stacijas apkaimi un tur situši ar rokām, kājām un kādu garenu, cilindrisku priekšmetu. Pēc piekaušanas Čubrēvičs atvests atpakaļ uz policijas iecirkni, un, tā kā šajā brīdī viņš neizrādīja dzīvības pazīmes, policisti viņu ienesuši telpās un nometuši tualetē pie izlietnes.

Savukārt Rīgas apgabaltiesa iepriekš konstatēja, ka Vingra māsa Dace sniegusi nepatiesas liecības par izvarošanu. Eksperti toreiz norādīja, ka neatrod par izvarošanu liecinošas pazīmes nedz Čubrēviča mājās, nedz viņa līķa apskates laikā. Tomēr Vingre uzskatīja, ka eksperti kļūdījušies.

Svarīgākais