VID konfiscē kontrabandas preču ražotnes

Valsts ieņēmumu dienests (VID) pēdējā laikā konfiscē ne vien pašas kontrabandas preces, bet arī to ražošanai nepieciešamās izejvielas, ražošanas iekārtas un pat veselas ražotnes, pirmdien Tautsaimniecības padomes sēdē norādīja Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes priekšnieks Marjans Burijs.

Viņš pastāstīja, ka pēdējo trijus gadu laikā kontrabandas vide Latvijā ir pieaugusi un VID konfiscē arvien vairāk kontrabandas preču. Pēdējo triju līdz četru gadu laikā galvenās ar kontrabandu saistītās problēmas rada cigaretes un narkotiskās vielas, klāstīja Burijs, minot, ka agrāk VID konfiscēja kontrabandas cigaretes, bet pašlaik jau dažādas izejvielas, ražošanas iekārtu daļas un pat ražotnes.

Burijs arī teica, ka Latvija atklāto kontrabandas noziegumu ziņā krietni apsteidz Igauniju, savukārt Lietuva ir veiksmīga par Latviju. Lietuvā arī kontrabandas tirgus ir lielāks, viņš atzina, bet piebilda, ka Latvijā un Lietuvā kontrabandas tirgi ir līdzīgi - nelegālo cigarešu paciņa Latvijā maksā aptuveni tikpat, cik Lietuvā.

Ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Nelija Jezdakova Tautsaimniecības padomes sēdē informēja, ka 2010.gadā VID atsavināja 68 miljonus kontrabandas cigarešu, kas ir par 9,9 miljoniem jeb 17% vairāk nekā 2009.gadā. Pērn atsavināti arī 167,3 kilogrami narkotisko vielu, kas ir par 136,3 kilogramiem jeb 5,4 reizēm vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt atsavinātās kontrabandas degvielas apmērs pērn pieauga par 7,6% jeb 303 litriem, sasniedzot 4293 litrus. Jezdakova sacīja, ka kopš 2009.gada nogales VID konfiscē arī automašīnas, kuras piedalās kontrabandas ievešanā, un 2010.gadā konfiscēts 61 spēkrats, kas ir par 59 vairāk nekā gadu iepriekš.

VID ir finanšu ministra padotībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas nodrošina nodokļu maksājumu un nodokļu maksātāju uzskaiti, valsts nodokļu, nodevu un citu valsts noteikto obligāto maksājumu iekasēšanu Latvijas teritorijā, kā arī iekasē nodokļus, nodevas un citus obligātos maksājumus Eiropas Savienības budžetam, īsteno muitas politiku un kārto muitas lietas. VID izveidots 1993.gadā.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.