Dzīvojamo māju privatizācijas komisijas amatpersonai par kukuļņemšanu piespriež pusotru gadu cietumā

Rīgas Centra rajona tiesa pirmdien Rīgas pašvaldības dzīvojamo māju privatizācijas komisijas amatpersonai par kukuļņemšanu piesprieda pusotru gadu cietumā. Tiesā aģentūra BNS noskaidroja, ka pilns spriedums būs pieejams 21.martā un tad to varēs pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Saskaņā ar apsūdzību 2008.gada martā kāds iedzīvotājs Rīgas pašvaldības dzīvojamo māju privatizācijas komisijas Dzīvojamo māju sagatavošanas nodaļas vadītājam Oskaram Muižniekam izteica lūgumu atļaut privatizēt kāda dzīvokļa daļu. Muižnieks iedzīvotājam apsolīja palīdzēt atrisināt šo jautājumu.

Mazliet vēlāk Muižnieks no mobilā tālruņa nosūtīja iedzīvotājam īsziņu, kurā par dzīvojamās mājas paātrinātu sagatavošanu plānveida privatizācijai, nostiprināšanu Zemesgrāmatā uz Rīgas pilsētas pašvaldības vārda un privatizācijas sākšanu pieprasīja kukuli 1500 eiro.

Muižnieks ar iedzīvotāju saticies kādā Vecrīgas kafejnīcā. Tikšanās laikā Muižnieks apsolīja vīrietim par kukuli 1000 latu apmērā, kas apmēram atbilst 1500 eiro, sagatavot dokumentus dzīvojamās mājas paātrinātai plānveida privatizācijai, reģistrēšanai Zemesgrāmatā uz Rīgas pilsētas pašvaldības vārda un privatizācijas sākšanai.

Amatpersona arī paziņoja patiesībai neatbilstošas ziņas, proti, daļu no saņemtā kukuļa viņš nodos Valsts zemes dienesta Rīgas reģionālās nodaļas darbiniekiem par būves kadastrālās uzmērīšanas lietas izgatavošanu.

Sarunas laikā Muižnieks vienojās, ka kukuļa pirmo daļu 500 latu iedzīvotājs viņam nodos tuvākajās dienās, bet kukuļa atlikušo daļu pēc tam, kad būs gatava dzīvojamās mājas kadastrālās uzmērīšanas lieta.

Vēlāk tajā pašā kafejnīcā Muižnieks šos 500 latus arī saņēma.

Pēc kukuļa pirmās daļas saņemšanas Muižnieks divas reizes uzdeva viņa pakļautībā esošajiem darbiniekiem no Valsts zemes dienesta pieprasīt nekustamā īpašuma precizētās būves kadastrālās uzmērīšanas lietas kopiju.

Pēc kadastrālās uzmērīšanas lietas saņemšanas Muižnieks uzdeva viņa pakļautībā esošajam darbiniekam sagatavot Rīgas domes lēmuma projektu par nekustamā īpašuma un tam piesaistītā zemes gabala privatizācijas sākšanu.

2009.gada jūlijā Rīgas dome pieņēma lēmumu par Rīgas pašvaldības bilancē esošās un zemesgrāmatā uz Rīgas pilsētas pašvaldības vārda reģistrētās dzīvojamās mājas un tai funkcionāli nepieciešamā Rīgas pilsētas pašvaldības īpašumā esošā zemesgabala privatizācijas sākšanu.

Lietu izmeklēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Svarīgākais