Pērn muitnieki atsavinājuši 60 miljonus kontrabandas cigarešu un 146 kilogramus narkotiku

Pērn Muitas kriminālpārvaldei ir izdevies atsavināt vairāk nekā 60 miljonus kontrabandas cigarešu un 18 tonnas tabakas, kā arī 30 tonnas spirta un citas vielas un priekšmetus, novēršot zaudējumus valsts budžetam aptuveni desmit miljonu latu apmērā.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) aģentūru BNS informēja, ka pērn VID Muitas kriminālpārvalde kopumā sāka 329 kriminālprocesus, bet kriminālvajāšanas sākšanai nosūtīja 137 procesus pret 144 personām.

Šis ir lielākais ierosināto un kriminālvajāšanai nosūtīto lietu skaits Muitas kriminālpārvaldes pastāvēšanas vēsturē. Piemēram, salīdzinot ar 2009.gadu, pērn tika sākts par 45% vairāk kriminālprocesu, bet vajāšanai nosūtīts par 22% vairāk lietu.

Vairums sākto kriminālprocesu 2010.gadā, tāpat kā citus gadus, ir par narkotisko un psihotropo vielu nelikumīgu pārvietošanu - 199 lietas, kam seko akcīzes preču kontrabanda - 114 lietu.

Muitas kriminālpārvaldē ir būtiski pieaugusi darba efektivitāte organizētās noziedzības apkarošanā. Saistībā ar organizētās noziedzības grupējumiem 2010.gadā ierosināts rekordliels kriminālprocesu skaits - 30 kriminālprocesu, bet 2009.gadā par šādiem noziegumiem tika ierosināti 19 kriminālprocesi.

2010.gadā, salīdzinot ar 2009.gadu, vairāk nekā četras reizes pieauguši organizētai noziedzībai nodarītie zaudējumi, tas ir, aptuveni 15 miljoni latu salīdzinājumā ar 3,7 miljoniem latu. Šo kriminālprocesu ietvaros 2010.gadā atsavinātas preces un citas materiālās vērtības naudas izteiksmē par 3,6 miljoniem latu, bet 2009.gadā - aptuveni par pusmiljonu latu.

Pērn kopumā šai VID struktūrvienībai no aprites ir izdevies atsavināt aptuveni 62,5 miljonus nelegālu cigarešu, vairāk nekā 18 tonnas tabakas, aptuveni 4300 litru degvielas un vairāk nekā 30 tonnas spirta.

Gada laikā ir izdevies atsavināt lielu daudzumu dažādu narkotisko un psihotropo vielu - vairāk nekā 146 kilogramus. Šajā statistikā gan nav iekļauti pērn decembrī atklātie aptuveni 80 kilogrami ar kokaīnu saturošām vielām, par kuriem vēl nav saņemts ekspertīzes slēdziens.

Ar VID Muitas kriminālpārvaldes palīdzību 2010.gadā ir izdevies novērst kaitējumu valsts budžetam nesamaksātu nodokļu veidā aptuveni 9,7 miljonu latu apmērā.

Latvijā

Pirmdien tīmeklī Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Švinka (“Progresīvie”) publicēja savu tvītu: “Šodien paiet gads kopš dienas, kas satricināja pasauli, kad Hamas realizētais terorisms atņēma dzīvības tik daudziem nevainīgiem cilvēkiem Izraēlā un daudzi tika saņemti par ķīlniekiem. Terorisms ir noziegums, nevainīgu civiliedzīvotāju nogalināšana ir noziegums, ķīlnieku sagrābšana ir noziegums. Šodien pieminam 7. oktobra nevainīgos upurus!”

Svarīgākais