Prokuratūra vērtēs, vai nav pieļauti pārkāpumi saistībā ar NBS bāzes "Pipariņi" komercdarbību

Ģenerālprokuratūra vērtēs, vai nav pieļauti pārkāpumi saistībā ar Nacionālo bruņoto spēku (NBS) sastāvā iekļautās mācību, sporta un atpūtas bāzes "Pipariņi" komercdarbību.

Prokuratūras preses pārstāvis Andrejs Vasks aģentūrai BNS teica, ka prokuratūrā ir saņemta Valsts kontroles (VK) sagatavotā informācija un pašlaik tā tiek vērtēta Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamentā.

VK nesen preses paziņojumā norādīja, ka par konstatēto saistībā ar atpūtas bāzes komercdarbību VK informēs tiesībaizsardzības iestādes, tomēr ceturtdien VK aģentūrai BNS apgalvoja, ka prokuratūrai nosūtīts viss VK atzinums

Jau ziņots, ka Aizsardzības ministrija (AM) nav nodrošinājusi caurredzamas un atbilstošas militārās izglītības sistēmas izveidi, kā dēļ ir pieļauts militārā personāla apmācībai piešķirto valsts budžeta līdzekļu nelietderīgs izlietojums, revīzijā secinājusi Valsts kontrole (VK).

Ņemot vērā to un vēl iekļaujot arī kādas atpūtas bāzes rekonstrukcijas darbus Nacionālo bruņoto spēku būvniecības plānos, AM pieļāvusi nelietderīgus izdevumus vairāk nekā miljona latu apmērā.

Ministrija nav nodrošinājusi Nacionālās aizsardzības akadēmijas efektīvu izmantošanu militārās izglītības procesā. Akadēmijas darbības rādītāji ir būtiski pasliktinājušies, akadēmijas sagatavoto dažādu specialitāšu virsnieku skaitam no 121 speciālista 2003.gadā samazinoties līdz septiņiem speciālistiem 2009.gadā. Tomēr ministrija nav veikusi pasākumus, lai tiktu pieņemts lēmums par akadēmijas turpmāko darbību.

Līdz pat 2009.gadam akadēmija uz sadarbības līguma pamata organizējusi uzņemto kadetu apmācību citās valsts augstākās izglītības iestādēs, neveicot darbības, kas nodrošinātu mācību programmu licencēšanu.

Aizsardzības ministrija, piešķirot valsts budžeta līdzekļus militāro personu izglītības pakalpojuma iepirkumam un nenosakot vienotu kārtību līgumu slēgšanai par speciālistu sagatavošanu civilajās augstskolās un to izpildes uzraudzībai, ir pieļāvusi līdzekļu nelietderīgu izlietojumu 242,6 tūkstošu latu apmērā. No šīs summas 174,9 tūkstoši ir izlietoti, samaksājot pievienotās vērtības nodokli, kas saskaņā ar likumu "Par pievienotās vērtības nodokli" nebija jāpiemēro, un 67,7 tūkstoši latu par speciālistu sagatavošanu, kuri studijas attiecīgajā programmā nepabeidza.

Bez akadēmijas militāro izglītību nodrošina vēl sešas NBS skolas, no kurām četras ir Ministru kabineta dibinātas valsts izglītības iestādes, bet pārējās - NBS vienības.

VK norāda, ka Aizsardzības ministrija nav veikusi nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu Ministru kabineta dibināto NBS militārās izglītības iestāžu darbības atbilstību normatīvajiem aktiem. Piemēram, nelicencējot vairākas militārās karjeras izglītības programmas, nav nodrošināta iespēja par visu militārās izglītības karjeras kursu apgūšanu izsniegt valsts atzītu izglītības dokumentu.

Valsts kontrole, revīzijā vērtējot līdzekļu izlietojuma militārajām apmācībām likumību un efektivitāti, veikusi pārbaudes arī par bāzes " Pipariņi" darbības un infrastruktūras attīstības finansēšanu. Secināts - lai gan atpūtas bāze netiek izmantota NBS uzdevumu izpildē, ministrija tās darbības nodrošināšanai laikā no 2007.gada līdz 2010.gada vidum ir piešķīrusi 302,9 tūkstošus latu.

Turklāt, iekļaujot atpūtas bāzes rekonstrukcijas darbus NBS būvniecības plānos, ministrija pieļāvusi nelietderīgus izdevumus vēl 1,25 miljonu latu apmērā, atpūtas bāzes infrastruktūras attīstību finansējot no valsts militārās aizsardzības objektu būvniecībai un rekonstrukcijai paredzētajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Revīzija veikta par laiku no 2009.gada 1.janvāra līdz 2010.gada 30.jūnijam, bet atsevišķu lēmumu izsekošanai pārbaudes veiktas arī ārpus norādītā laika posma.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)