Divus Finanšu policijas pārvaldes izmeklētājus aiztur par kukuļņemšanu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde (FPP) aizturējusi divus finanšu policijas izmeklētājus par kukuļņemšanu, aģentūrai BNS pavēstīja VID Komunikācijas nodaļā.

VID informēja, ka šā gada februāra sākumā FPP Iekšējās drošības daļas izmeklētājiem radās aizdomas, ka finanšu policijas amatpersonas, iespējams, veic pretlikumīgas darbības. Uz aizdomu pamata tika sākts kriminālprocess par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā. Tā ietvaros 9.februārī, īstenojot operatīvu eksperimentu, tika konstatēts, ka viena no FPP Izmeklēšanas daļas amatpersonām, izmantojot savu dienesta stāvokli, pieņēma 5000 latu kukuli. Šajā pašā dienā lielākā daļa naudas summas - 4000 latu -, tika nodota kādai citai FPP Izmeklēšanas daļas amatpersonai.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka kukulis tika pieņemts par drošības līdzekļa – apcietinājuma - nepiemērošanu personām, kas iesaistītas kādā no FPP lietvedībā esošajiem kriminālprocesiem.

Saskaņā ar VID sniegto informāciju pašlaik abas negodprātīgās amatpersonas atzītas par aizdomās turētām par kukuļņemšanu. Abām personām piemērots drošības līdzeklis – nodošana policijas uzraudzībā. Kā papildus drošības līdzeklis noteikts pilnīgs saskarsmes aizliegums ar personām, kuras ieņem amatus FPP, kā arī aizliegums ieņemt amatus VID. Viena no aizdomās turētajām personām 11.februārī pārtraukusi darba attiecības ar VID pēc pašas vēlēšanās, savukārt otra atstādināta no darba pienākumu veikšanas.

Viens no FPP uzdevumiem ir veikt operatīvās darbības, lai atklātu un novērstu noziedzīgus nodarījumus VID ierēdņu un darbinieku darbībās, un izmeklēt krimināllietas par noziedzīgiem nodarījumiem, kas konstatēti VID ierēdņu un darbinieku rīcībā. Viena no VID Finanšu policijas pārvaldes darbības prioritātēm ir tieši korupcijas apkarošana VID amatpersonu vidū.

FPP amatpersonas šogad sola regulāri veikt dažādus iekšējās kontroles pasākumus, kas palīdzētu apkarot iespējamu VID amatpersonu negodprātīgu vai pretlikumīgu rīcību.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.