Ugunsgrēkā Līvānos trīs bojāgājušie, pieci cietušie; ēkā bijis daudz pārkāpumu [papildināts]

© f64

Otrdienas vakarā Līvānos, Smilšu ielā, izcēlies ugunsgrēks, kurā gājuši bojā trīs cilvēki, bet pieci cietuši, aģentūru BNS informēja Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

VUGD dežūrdaļā izsaukums saņemts plkst. 20.44. Ugunsgrēks izcēlies dzīvoklī otrajā stāvā un tas ierobežots plkst. 21.33. Liesmas plosījušās vairāk nekā 40 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēka iemesls šobrīd tiek skaidrots. Minētajā ēkā atradās dienas viesnīca.

Bojāgājuši 51, 55 un 56 gadus veci vīrieši, savukārt cietušas divas sievietes vecumā no 40 līdz 50 gadiem, divi vīrieši tādā pat vecumā, kā arī 35 gadus vecs vīrietis.

Pavisam aizvadītajā diennaktī Latvijā ugunsgrēkos bojāgājuši seši cilvēki. Divi bojāgājušie bijuši ugunsgrēkā Vecmīlgrāvī, kur nosmakuši divi cilvēki, bet vēl pieci - evakuēti. Ugunsgrēks bija izcēlies virtuvē, un liesmas izplatījušās pa visu vienistabas dzīvokli kopumā 40 kvadrātmetru platībā. Dūmos virtuvē nosmakuši divi apmēram 58 gadus veci cilvēki - vīrietis atrasts miris virtuvē, bet sieviete - vannas istabā.

Ugunsgrēka dēļ no piecstāvu daudzdzīvokļu ēkas evakuēti vēl pieci cilvēki. Ugunsgrēks lokalizēts plkst.12.29, taču neilgi pēc tam konstatēts, ka ēkas bēniņos pāris kvadrātmetru platībā sākušas gruzdēt skaidu plates, tās uzreiz apdzēstas.

Ugunsdzēsēji notikuma vietā ieradās piecu minūšu laikā, taču liesmas bija pārņēmušas visu istabu, garais gaitenis bija stipri piedūmots un cilvēki no otrā stāva tika glābti pa logiem.

Ugunsgrēka iemeslus un visus lietas apstākļus noskaidros policija, kura, pēc Valsts policijas pārstāves Ingunas Pužules aģentūrai BNS teiktā, sākusi kriminālprocesu.

Ugunsdzēsēji gan atzīst, ka tik daudz ugunsdrošības pārkāpumu kā šajā ēkā vienviet ir grūti atrast. Ēkā bijušas dažādas ugunsnedrošas krāsniņas, uz grīdām mētājušies matrači, bet tiem līdzās izsmēķu kaudze, sērkociņi un sveces.

Šajā mājā cilvēki mitinājās tikai pirmajos divos stāvos. Daudzi no mājā dzīvojušajiem traģiskajā naktī bija alkohola reibumā.

Šogad ugunsgrēkos gājuši bojā 25 cilvēki, no kuriem 17 miruši februārī. Pagājušajā diennaktī ugunsgrēkos gāja bojā seši cilvēki.

Latvijā

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pirmajā pusgadā sakārtojusi 16 ēkas 11 adresēs, kurām piešķirts A un B kategorijas vidi degradējošas būves statuss, informē VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.