Policija atklāj pērn pastrādātu slepkavību; pie aizdomās turamajiem uziet ieroču arsenālu

Policija atklājusi pērn jūnijā Alūksnes novada Liepnas pagastā pastrādātu slepkavību, savukārt aizdomās turamo dzīvesvietās atsavināts liels skaits nelikumīgi uzglabātu šaujamieroču.

Policija informē, ka pērn jūnijā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās ar vairākiem šāvieniem nogalināts un meža masīvā apraksts 1990. gadā dzimušais Henrijs Štrauhmans. Viņa deklarētā dzīvesvieta bija Rīga, un viņš tika izsludināts meklēšanā.

Sāktās izmeklēšanas laikā noskaidrotas un aizturētas trīs personas, kas tiek turētas aizdomās par minētās slepkavības organizēšanu un izpildīšanu - 1974. un 1980. gadā dzimuši Liepnas pagasta iedzīvotāji un 1969.gadā dzimis Mālupes pagasta iedzīvotājs.

Tiesa visiem aizdomās turamajiem piemērojusi drošības līdzekli - apcietinājumu. Veicot izmeklēšanu sāktā kriminālprocesa ietvaros, vairāku sankcionētu kratīšanu laikā aizdomās turamo dzīvesvietās, šķūnīšos, garāžās un pirts telpās atrasti un atsavināti vairāki ieroči – astoņas karabīnes, piecas bises, trīs ložmetēji, četri automāti, seši revolveri un to detaļas, 2267 patronas, ložmetēju lentes (700 patronas), astoņas granātas un sprāgstvielas - 200 gramu trotila. 1974. gadā dzimušā Liepnas pagasta iedzīvotāja dzīvesvietā atsavinātas arī vairākas kastes cigarešu, kas marķētas ar Krievijas akcīzes nodokļu markām.

Visas trīs personas jau iepriekš bijušas policijas redzeslokā par dažādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu. Aizdomās turamo vīriešu kontā ir automašīnas sadedzināšana Alūksnē un automašīnas dedzināšanas mēģinājums Gulbenē, vairāku transporta līdzekļu zādzības, dažādu instrumentu un iekārtu zādzības, nelikumīgas darbības ar akcizētajām precēm un nelikumīga šaujamieroču uzglabāšana. Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka personu grupa darbojās Alūksnes, Gulbenes, Balvu un Valkas apriņķī.

Policijas darbinieki, kas izmeklē minētos noziegumus, atzīst, ka šis gadījums kārtējo reizi apliecina, ka personas, kas veic nelikumīgas darbības ar akcizētajām precēm, bieži vien ir saistītas ar citiem noziedzīgiem nodarījumiem. Kā šajā konkrētajā gadījumā - aizdomās turamo personu noziedzīgās darbības noslēgušās ar sevišķi smaga nozieguma - slepkavības - izdarīšanu, kad tiek nogalināts partneris, kas pārāk daudz zina un varbūt kādā brīdī ir atteicies izpildīt kārtējo noziedzīgo nodarījumu.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais